dissabte, 16 de gener del 2016

No poden fer una Nova Planta!


Avui fa 300 anys del Decret de Nova Planta a Catalunya i malgrat Aznar i la FAES, no poden ni tenen el mitjans per a un nou decret centralitzador fonamentat en el  “dret de conquesta”. Avui el PP sense majoria no te relat més enllà de fer veure que Catalunya i el seu govern no existeixen. El PSOE, al bell mig d’una lluita interna, va del gest de Pedro Sánchez, trucant al President de la Generalitat, a l’hostilitat dels “social conservadors” de Susana Diaz. Els dos grans partits dinàstics no tenen la iniciativa per primer cop des de la transició.


Els altres dos partits emergents es mouen a les antípodes l’un de l’altre i malgrat gestos dels seus dirigents, el model organitzatiu i el discurs fan d’ells aigua i oli. Podemos i especialment les confluències perifèriques, malgrat la promesa que no poden complir, el referèndum vinculant sobre l’autodeterminació Catalunya, amb 253 diputats sobre 350 en contra, observo en el tarannà de molts dels seus diputats, possibles aliats en la lluita pel progrés social i interlocutors sincers en la nostra qüestió nacional. No estem tant sols a Madrid...

Ciudadanos esdevé avui amb el seu paper a la mesa del Congrés determinant en les aliances  de “Salvación Nacional”, que s’estan movent des del poders a l’ombra, son els que els agradaria més fer una “Nova Planta” per a Catalunya, aprofitant el poder espanyol, però possiblement s’hagin de conformar amb apuntalar un nou govern conservador pel qui necessiten al menys l’omissió del PSOE.

Davant d’aquest panorama, a Catalunya hem de mantenir la iniciativa des del govern i el parlament, eixamplar aliances ací i a Madrid i desconstruir algunes de les bases de la catalanofòbia amb un bon govern i un diàleg ferm, però suau en els formes. Amb 300 anys de Nova Planta ja en fem prou, ara toca República catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada