dilluns, 12 de març del 2018

Reconstruir el relat és imprescindible



Serà per que passo molt de temps a Madrid, que no entenc gens les flagel·lacions i crítiques àcides dels que es troben a Catalunya en el bàndol de l’independentisme. Es cert que l’ombra de l’estat es allargada i es projecta a Catalunya amb duresa. Però sovint es parla, des de l’independentisme estant, sense tenir prou en compte que els aparells de l’estat i l’opinió pública majoritària que li dona suport a Espanya, també juga, ací i allà. Sense tenir clara la correlació de forces, pensant que si tinc la raó i la voluntat tot es possible, les errades son segures. I ja les hem patit.


Significa això desmobilitzar, tornar al passat ? Ni una cosa ni l’altre. Mobilitzar per a transformar, consolidar per avançar. Però ens cal, de nou, fer un relat unitari, fruit d’una anàlisi compartida i malauradament dia a dia ens anem allunyant. Sembla, per alguns, més important acabar amb el company, que crear les bases renovades per enfrontar-se a un adversari poderós, que ens ha derrotat, però no vençut. El resultat electoral del 21D era un bon punt de partida que anem deteriorant.

Reconèixer que Juts per Catalunya fou la força més votada, contra tot pronòstic, és un element essencial, com també que la promesa de Puigdemont de tornar no s’ha produït. Sense la segona, la primera constatació perd força perquè fou l’element essencial del seu sorprenent resultat. Aleshores mantenir un limbe de si...però no... desgastant la majoria del Parlament i donant peu als atacs fratricides, als insults, a les desqualificacions ens està destruint a tots.

No podem ser presoners d’un relat que, de fet, acaba el 27-O amb la desaparició del govern i l’aplicació del 155. Cal un de renovat, republicà i independentista, basat en el 21-D. L’alè i l’ inspiració de l’1-O es transversal i ha de ser vigent. Però aquest relat el necessitem ara o serà el resultat d’unes noves eleccions. Però atenció, si algú hi aposta més per a fins electoralistes de partit, ens poden portar la sorpresa, o no tant, que uns pels altres perdem la majoria independentista al Parlament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada