dilluns, 26 d’octubre de 2020

Xile al cor!

 


Han passat tres decades des de que la dictadura va acabar a Xile fruit d’un plebiscit històric. Ahir en un altre referendum els xilens han votat que no al model ferotgement neoliberal implantat pel general Augusto Pinochet, fins ara vigent. Els resultats han estat aclaparadors, no deixa el mínim dubte de la voluntat d’acabar amb un sistema econòmic protegit constitucionalment. El 78% dels vots a favor de derogar la Constitució de 1980 i apostar per una nova que defensi l’estat social de dret plenament democràtic.Per a la meva generació el cop d’estat de l’11 de setembre de 1973 ens marcà profundament. Un sistema democràtic era destruït i el president democràticament escollit assassinat. Com a demòcrata era molt dur i com a català doblement dur -el dia de la nostra festa nacional, encara prohibida, i amb un president també assassinat per colpistes- tenia 19 anys, lluitava clandestinament i Franco encara no havia mort!

En la foscor les darreres paraules d’Allende ens obriren l’esperança:


 "(...)En aquests moments passen els avions. És possible que ens disparin. Però que sàpiguen que som aquí, com a mínim amb el nostre exemple, que en aquest país hi ha homes que saben complir amb l'obligació que tenen. Jo ho faré per mandat del poble i pel mandat conscient d'un President que té la dignitat del càrrec entregat pel seu poble en eleccions lliures i democràtiques. En nom dels interessos més sagrats del poble, en nom de la Pàtria, us crido per a dir-vos que tingueu fe. La història no s'atura ni amb la repressió ni amb el crim. És una etapa que serà superada. Aquest és un moment dur i difícil: és possible que ens esclafin. Però el demà serà del poble, serà dels treballadors. La Humanitat avança cap a la conquesta d'una vida millor. (...)"

(...)"Segurament Radio Magallanes serà silenciada i el metall tranquil de la meva veu no us arribarà. És igual. La seguireu sentint. Sempre seré al vostre costat. Com a mínim el meu record serà el d'un home digne que va ser lleial a la Pàtria."(...)

 

Ahir el poble de Xile va caminar  per “las grandes alamedas por donde pase el hombre libre, para construir una sociedad mejor.

Ahir, avui i sempre Xile al cor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada