dimecres, 4 de novembre del 2020

El trumpisme ha guanyat, Trump encara no ho sabem…

 


Escric aquestes paraules en un moment d’incertesa sobre el resultat de les eleccions presidencials nord-americanes. Incertesa sobre qui serà president però amb una afirmació clara el trumpisme ha guanyat. Victòria trumpisme com a moviment polític i social que ha vingut per quedar-se. Un neo-populisme que posa de manifest una evidència, la debilitat de la democràcia en aquest nou segle que ens ha tocat viure.




El professor Daniel Innerarity, ja fa quatre anys en explicava en un llibre dels que tinc com a capçalera, “Política para perplejos”, que el fenomen Trump es tant resistent per la interacció de quatre factors: el desconcert de les elits, la cultura populista del vell jeffersionisme, el capitalisme de la globalització financera i un esgotament del paradigma multicultural. Aquest anàlisis és fa més actual que mai a la llum dels resultats avui de Trump.

A ningú se li pot escapar que la crisi de la democràcia americana te un efecte multiplicador i facilita el que Alba Sidera, corresponsal del Punt a Roma, anomena com a “feixisme persistent”, a escala europea. El feixisme ni es crea ni es destrueix, solament es transforma. I les seves mutacions debiliten tant les democràcies més recents com les més arrelades.

D’ací unes hores, o pot ser dies, sabrem qui és el president dels EE.UU pel propers quatre anys. Però sigui quin sigui el resultat, òbviament prefereixo que no sigui Trump, el mal està fet i , avui per avui, no veig que hi hagi ni el més mínim símptoma de que hem après dels errors i que al feixisme, també el de nou tipus, solament se’l guanya combatent-lo. I el combat solament es pot guanyar amb una amplia aliança democràtica que transformi les arrels socials, econòmiques i culturals que ens han portat a aquesta perillosa situació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada