diumenge, 20 de novembre del 2016

20N: Franco i el negacionisme


Quaranta anys de franquisme i quaranta de postfranquisme han marcat l’imaginari de molta gent, alguns en son víctimes, d’altres ja els hi va bé el negacionisme d’aquest sistema polític com a feixista, doncs no tenen que rentar la roba bruta de la seva família, ni explicar el seu estatuts heretat dels botxins. El negacionisme històric que te la vesant més sinistra al negar l’holocaust, te la seva vesant casolana de considerar el franquisme tant sols un sistema autoritari nascut per a superar la inestabilitat de la segona república espanyola.


Això de carregar les culpes a les víctimes, és un fet habitual en la casta dirigent hereva del franquisme - econòmica, religiosa o política- , no assumir responsabilitats n’és la seva vesant més confortable. Milers de morts a les cunetes no els preocupen, de fet que surtin a la llum és l’únic que els amoïna. Recordo una conversa recent a la comissió d’educació del Congrés on els hi posava en qüestió que donessin tanta importància a la recuperació de les despulles de Cervantes i no haguessin mogut un dit per recuperar les de Garcia Lorca! Obviament, la comparació els hi semblava odiosa i demagògica.

L’altre dia els hi etzibava en el Ple que calien més filòsofs i menys advocats de l’estat en el Congrés. Un xic més de historiadors poc estaria malament tampoc. La cultura històrica és molt baixa més enllà dels quatre tòpics de que Espanya és la nació més antiga d’Europa...Em poso les mans al cap del que deuen ensenyar en determinades escoles de l'estat, encara, o la memòria d’aquests personatges es selectiva i/o molt minsa.

Mai m’ha agradat el mot memòria històrica, sempre he preferit el de reparació. A les víctimes, encarnades en els seus familiars i a la història mateixa que és la primera víctima de les dictadures. Cal reparar, cal recuperar, els fets i els mots. Franco és un dels dictadors més sanguinaris del segle XX, més que Mussolini i va matar més dels seus conciutadans que Hitler! Però com veig el patí, en el tema de la reparació, hi ha més probabilitats que en això sigui més capdavantera la futura república catalana que la monarquia espanyola vigent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada