dimarts, 20 de desembre del 2011

Cal una política municipal d’habitatge que s’enfronti als desnonaments




La normativa hipotecària no preveu la dació en pagament i la llei del desnonament exprés, impulsada per CiU amb el suport del PSOE i el PP, no ha activat els lloguers, però ha fet més vulnerables els llogaters i més fràgil el dret a l’habitatge. PSOE, CiU i PP han articulat una mena de guàrdia pretoriana dels interessos de la patronal, dels bancs i de la propietat immobiliària.

Tot això té una forta dimensió local. A Girona, al llarg del mandat passat es van fer tots els possibles, amb la incomprensió a voltes del partit majoritari, per a crear una política d’habitatge mitjançant l’Oficina Municipal d’Habitatge, creant una xarxa de pisos de mediació, obrint un àmbit d’Habitatges per a la Inclusió i les prestacions econòmiques de serveis socials per al pagament del lloguer. No eren respostes amb capacitat de fer front a la dimensió global dels problemes, però és va avançar en el camí.

I el nou govern municipal de CiU, com ha entomat aquests reptes? Amb timidesa i contradiccions. Quan es va presentar una moció sobre el tema, CiU i PP no van votar els apartats que comprometien a l’Ajuntament. No s’ha constituït una Comissió de Desnonaments amb presència de bancs i jutges, fet, proposta necessària que no es va aprovar. A més d’això caldrien passes qualitatives endavant per tal de fer front a una situació social agreujada. Des de ICV-EUiA farem arribar al govern municipal una proposta d’ambició i coherència concretada en 5 punts:

1. Dació en pagament i derogació del desnonament exprés
2. Mediació preceptiva amb entitats financeres i propietaris per evitar desnonaments
3. Cessió de pisos buits a la Borsa de Lloguer Social: polítiques actives i lloguer forçós
4. Pressupost 2012 per noves convocatòries d’ajuts socials al lloguer (cap retallada)
5. Increment del parc públic de lloguer social per a persones en situació d’exclusió.

Caldrà que seguim treballant des de l’acció social i la institucional. Des de les pràctiques resistencials, prepositives i de reallotjament impulsades per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca; i des de les institucions, exigint i promovent polítiques estructurals d’inclusió residencial. Polítiques que deixin de blindar els bancs, com passa ara; i passin a blindar el dret social a l’habitatge. S’han de fer realitat els canvis normatius; i s’han de fer nous salts endavant qualitatius en les polítiques municipals.

De Tot això parlarem avui dimarts a les 8 a la Farinera, esteu tots convidats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada