dissabte, 18 de febrer del 2012

Dissabte a la Plaça del vi, defensant la democràcia arreu.


Aquest dissabte s’ha concentrat una àmplia representació de la comunitat senegalesa de les Comarques Gironines tot recolzant les protestes que s’estan desfermant al Senegal contra la candidatura presentada per l'actual President, Abdoulaye Wade, que presideix el país des del 2001, i que el proper cap de setmana es presenta per tercera vegada a la presidència del país.

La comunitat senegalesa a les nostres contrades és una de les més antigues, parlant amb ells molts portaven més de vint anys vivint a Arbúcies, Banyoles o Salt. Amb fills i filles arrelats a la nostra comunitat estan amatents als esdeveniments que succeeixen en la seva terra d’origen

Segons la darrera reforma de la Constitució del Senegal aprovada l'any 2001, els mandats presidencials no poden ser més de dos. A l’actual president l’acusen d'haver manipulat les lleis per poder presentar-se un tercer mandat i així continuar governant, al·legant que ell va ser escollit abans de que es modifiqués la constitució.    

Aquest personatge té ja 85 anys i està reprimint amb violència les protestes. La setmana passada cinc joves van morir.  

Des de juny de l'any passat hi ha un moviment a Catalunya i Espanya, anomenat M23 que lluita contra la manipulació que Abdulaye Wade està fent de les institucions democràtiques.

En els comentaris que feien, la gran esperança la tenen posada en la candidatura de Youssou N'dour, que planteja una política de renovació i de respecte per les institucions democràtiques. A més, demanen l’alliberament de l'alcalde del municipi de Sicap Mermoz Dakar, Barthelemy Diam, que es troba pres des de fa uns dies per oposar-se també a la candidatura de l'actual President. 

Compartir una estona amb aquets gironins d’origen senegalès em fa veure que la lluita per la llibertat i la democràcia té una doble vesant nacional i internacional. Em sento commogut pel seu esperit cívic i espero que en la manifestació d’aquets diumenge confluïm també defensant drets davant d’aquells que aprofiten el poder per a desfer-los, contradient el que deien abans de les eleccions.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada