diumenge, 12 de març del 2017

Qui son els militaristes?


La resposta a l’enunciat es clara, determinats civils. Al participar a la comissió de defensa del Congrés, he tingut que relacionar-me amb militars d’alta graduació, entre els que he trobat una actitud entre curiosa i retinguda, sempre dialogant. Curiosament però hi ha un espècimen de diputat i senador, del PP i Ciudadanos especialment, amb bandereta “rojaygualda” al canell, que es trencaven l’espinada saludant amb “miGeneral” amunt “miGeneral” avall, més militaristes que el militars!



Es la vella història espanyola del militarisme, l’ús i l’abús, dels militars per part de les oligarquies, civils, per a objectius d’ordre públic i polítics. Els “espadones” com s’anomenaven els militars que tenien alts càrrecs polítics en el segle XIX. Militars i civils convivien en uns partits on el militarisme era moneda corrent, sistema que va tenir en el franquisme, i el seu partit únic, el seu màxim exponent.

En una d’aquestes converses que hem tingut, sota l’acord tàcit que en les quatre parets en dins es pot parlar de tot, he trobat gent preparada, amb carreres universitàries, idiomes i viatjats, molt diferents del que recordo quan vaig fer la mili a la segona meitat dels setanta. Amb un gran respecte per la democràcia.Empeltats de nacionalisme espanyol amb més o menys intensitat si grataves un xic, cert, però amb un convenciment de que la política partidista no contaminés l'exercit. En definitiva que els polítics eren els que havia de solucionar els problemes amb la política.

Obeiran, perquè la disciplina i la cadena de comandament forma parta del seu ADN, però no pas amb entusiasme i si els fiquen en un jardí pel que no estan preparats, no en sabem les conseqüencies Un em deia que si l’exercit te una bona qualificació en les enquestes es perquè s’ha mantingut allunyat de la política en els darrers quaranta anys. I no tenen pas ganes de trencar aquesta situació. Ara bé el perill ve dels de les banderetes, dels que incapaços de fer política creuen que la força és autoritat, perquè ni tenen autoritat ni arguments.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada