divendres, 19 d’octubre del 2012

És possible el federalisme més enllà de demanar-ho en un manifest?

Font: eldebat.cat
Davant d'unes eleccions que el president Mas voldria plebiscitàries, no solament per a revalidar la proposta de referèndum sinó també el seu lideratge com a President, molts creiem que seria un error caure en donar un xec en blanc a qui com a president, més enllà de l’entrevista amb Rajoy a Madrid, no li hem sabut trobar la força de la determinació per plantar cara als abusos del PP i en no pas poques vegades hi ha col·laborat utilitzant el seu grup al parlament de Madrid.

El PP i Cs s’han posicionat clarament en contra del dret a decidir i fan de l’unionisme bandera, creuen que polaritzant i enverinant amb mentides l’electorat menys informat en poden treure un rendiment polític. Proper a aquesta posició, no tant pel que diu com pel que no diu, el PSC navega ara més lleuger d’equipatge, un cop ha desembarcat els més díscols i ha degradat d’oficials a grumets a alguns, pocs, per donar un toc de color a les seves llistes.

Ara bé, em preocupa l’aparició d’un manifest que barreja federalisme i esquerres però que es manifesta ambiguament a l’hora de demanar el vot. S’entén que es pot votar al PSC perquè en el programa posi coses d’esquerra, quan en el parlament de Catalunya i a Madrid ha fet tot el contrari. De nou ens demanen tenir la memòria dels peixos? I del federalisme, amb qui el fem? Amb el PSOE? El mateix partit que ha governat Espanya des de la transició, més anys que el PP i que ha anat en direcció contrària?

Els federalistes de debò avui han de manifestar-se clarament per el dret a decidir i per la construcció d’un estat propi, que es federarà en el futur amb qui el poble decideixi, però esperar “sine die” que apareguin prous federalistes a Espanya per a tenir interlocutor, molt lluny m’ho deixeu! Des de la primera República, on el federalisme durà de Nadal a Sant Esteve, han passat gairebé 150 anys. N'esperarem 150 més?

Al meu parer la gent d’esquerra, federalistes o independentistes, tenim el 25N tres opcions per triar: ICV-EUiA, ERC i la CUP. M’hauria agradat que anessin junts. Però si no ho hem fet abans de les eleccions, espero que ho poguem articular després. La gent, els homes i dones d’esquerres, no dubto que ho impulsaran, a pobles i ciutats, a partit del 26N. Altres opcions que ara parlaran del federalisme: martingales!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada