dimecres, 9 de maig del 2012

Vaga de neteja per les flors? Un conflicte que es pot solucionar


Font: Diari de Girona

En les relacions laborals el conflicte col·lectiu és el darrer recurs quan el diàleg no es produeix o es trenca per alguna de les parts. En els serveis públics el conflicte, quan porta a la vaga, genera problemes no solament a treballador i empresa, sinó també a la ciutadania que no rep els serveis i en pot sortir perjudicada.

Sovint es carrega als representants dels treballadors tota la responsabilitat, se’ls acusa de xantatgistes com a mínim... sense tenir present que són dues parts les que són responsables si un conflicte no es soluciona.

Com a sindicalista he estat a un cantó de la taula i quan exercia responsabilitats de govern a l’altre. Sempre he intentat ser ferm amb les conviccions, flexible en les formes i conseqüent amb les responsabilitats que en cada moment em pertocava.

En els conflictes dels darrers anys que han tingut com a protagonista el servei de neteja i recollida de residus a la nostre ciutat hi ha hagut moments de tota mena. El resultat ha estat unes condicions de treball raonablement dignes, per a la duresa de la feina i la responsabilitat que té. Sempre hi ha gent que troba que la feina de l’altre és millor i més ben pagada i sovint és gratuït denigrar i malparlar dels que treballen en els serveis públics. Desgraciadament l’enveja i el ressentiment són excessivament presents en la nostra societat.

El darrer dels conflictes que vaig viure en el govern tenia a veure amb les condicions que el nou contracte de neteja comportava com a resultat de la unificació en una sola empresa de tota la feina de neteja viària i recollida de brossa, tant la selectiva com el rebuig. L’acord fou raonable, en el futur la nova contrata havia d’assegurar les mateixes condicions laborals per a tots per a la mateixa feina.

El conflicte actual que posa en perill el bon funcionament d’un dels aconteixements més emblemàtics de la nostra ciutat, rau en el no compliment d’aquest acord per part de l’empresa, re interpretant un compromís signat.

Cal desencallar aquest tema i permetre en calma avançar en els altre punts, és de sentit comú. El contracte i la baixa soferta respecte al pressupostat deixa un marge suficient a la negociació.

M'ha arribat la bona noticia que s'ha aconseguit a un acord, hem estat a temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada