dijous, 7 de juny del 2012

Tres paradoxes que es poden aclarir el 17 de juny


Foto: Aris Messinis

Avui es dóna una primera paradoxa, la mateixa existència de la unió monetària facilita la fugida de capital dels bancs espanyols. Qualsevol dipositant d'un banc espanyol de Girona pot sense cap impediment retirar els seus diners i recol·locar-los en un banc alemany de la nostra ciutat o de Barcelona, sense controls fronterers, ni cap mena de control sobre el capital. Ni tampoc òbviament risc en els tipus de canvi.
Qui te comptes corrents en alguns dels països de la perifèria europea, te por que els seus països acabin sortint de l'euro i retornant a monedes amb molt menys valor. Cada cop més dipòsits acaben en banc alemanys i europeus del nucli dur, en les darreres setmanes el que era un degoteig ha esdevingut hemorràgia, que després reciclen els fons mitjançant el BCE i els bancs centrals nacionals per acabar tornant als bancs dels PIGS d'on han fugit. Una altra paradoxa.
D’aquest cercle viciós l’únic beneficiat és Alemanya però a costa de depauperar a tots els altres. Garratibats la troika i Merkel esperen, què? Ni ells ho saben.
Per això a més del cop de timó a França cal que algú li digui que per aquesta via no juga i aquest d'ací a pocs dies pot ser Grècia si Syritza pot formar govern.
Grècia ha experimentat ja cinc anys "d'austeritat" econòmica permanent. El país ha quedat reduït pràcticament a una economia d’intercanvi. Què te a perdre en aquesta conjuntura si es nega a plegar-se a la troika?
Més enllà dels dubtes i desencerts del govern Rajoy la pilota no és a la teulada d'Espanya perquè el govern ha decidit, o han decidit per ell, que juguin els altres.  Aquesta seria la tercera paradoxa.
El 10 de juny a la primera volta de les legislatives franceses i sobretot a la segona volta del 17 de maig, dia en el qual també hi ha eleccions a Grècia, ens juguem el futur europeu. Curiosament en aquest estat espanyol de pandereta en serem espectadors. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada