dilluns, 21 d’octubre del 2013

Reivindico a Joaquim Amat-Piniella, in memoriam!


Acabo de veure l’exposició que sobre Joaquim Amat-Piniella, a propòsit del centenari del seu naixement, s’ha inaugurat molt recentment al Museu d’Història de Catalunya . Una persona injustament oblidada com a escriptor i com a resistent. La negra nit del franquisme va engolir a molts, afortunadament ressorgeix amb tota la seva força aquest home bo.

Fa anys, en ple franquisme, vaig llegir K-L Reich, em va colpir. Sabia molt poc de l’autor. Va passar-se més de quatre anys en els camps d’extermini nazis, fins acabar a Mathaussen amb molts d’altres republicans catalans i espanyols. Afortunadament s’ha tornat a publicar i la recomanaria ardidament en uns moment de banalització del nazisme i de ressorgiment de la xenofòbia i el racisme a Europa.


El dissabte amb l’alcalde Puigdemont, ho comentàvem, paga la pena fer arribar l’exposició i fer quelcom més per a reivindicar la figura ètica i tràgica d’Amat Piniella. Penso en la gent jove, doncs ell ho era quan va començar la guerra civil i fou la seva joventut i fortalesa la que li va permetre aguantar allò més insuportable. Montserrat Roig, en el seu llibre sobre el camps nazis li dedicà l’obra, i escriu emocionada com els seu testimoni la va encoratjar a deixar en paper una història tràgica que ha de ser una advertència i un crit d’alerta per les joves generacions.

Joaquim Amat-Piniella, un testimoni dels seu temps, un extraordinari escriptor, fundador el 1962, en plena clandestinitat, de “l’Amical Mathaussen”. En el centenari del seu naixement, reivindicar-lo, és també un homenatge a tota una generació que va morir a les trinxeres per defensar la llibertat, que pati camps d’extermini per defensar la llibertat, que pati l’exili a l’exterior, o el encara més dur, a l’interior, per defensar la llibertat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada