dissabte, 7 de gener del 2012

Una plaça, un nom, un testimoniatge contra l’oblit

El jutge Josep M. Lidón, assassinat al País Basc el 2001
Les places ocupen llocs emblemàtics a les ciutats, són punts de referència per orientar-nos en la vida urbana i sovint elements carregats d'història. Places antigues i places noves. D’aquestes darreres donarem nom a una d’ací a poc en el Ple municipal. La que fa cantonada amb el passeig de la Devesa, el carrer Torin i l’Avinguda Josep Tarradellas. La plaça davant de la nova Audiència s’anomenarà Josep Maria Lidón. Una persona, un jutge, nascut a Girona el 1951 i mort tràgicament al País Basc el 2001.
La tragèdia que ha viscut el País Basc ens ha commogut a molts durant molts anys. Girona, les gironines i els gironins, no ha estat mai indiferent a la recerca d’una via de pau que permetés la reconciliació i fer possible recuperar la paraula, apagada per la fressa de la violència. Molts han patit i alguns més que altres. 
El camí que avui s’albira, malgrat les rancúnies i la curta volada d’alguns, deixarà en el record el soroll de les armes però, si no volem que es repeteixin errors, no pot quedar en l’oblit, ni els fets ni les persones que en foren víctimes.
La temptació de la violència per part dels que tenen els ressorts de l’estat i d’aquells que consideren les seves reivindicacions esclafades injustament, ha estat una constant en el segle XIX i XX  a la península ibèrica. No és indiferent la justícia o injustícia de la causa que mou a uns o als altres però, davant de la mort d’innocents, resten irrellevants.
Aquesta plaça, davant d’un edifici que ha d’impartir justícia, ens ha de servir de testimoni a tots, que en democràcia hi ha uns límits que ningú, per bona que es cregui la seva causa,  ha de traspassar.

2 comentaris:

  1. Estic content.

    Fa un any, el 7 de febrer de 2011 vaig escriure un article al Diari reivindicant la memòria del jutge Lidón, i ara llegeixo (et llegeixo) assumint-ho. Estic content i agraït.

    Aquest és l'article:

    http://www.diaridegirona.cat/opinio/2011/01/07/rei-calcotets/456678.html

    Una abraçada,

    Jordi

    ResponElimina
  2. Benvolgut Jordi,
    Reconec que el govern anterior no va estar a l’alçada en aquesta i en d’altres qüestions, el resultat electoral del maig fou inapel·lable. Que els actuals inquilins del govern no ho facin millor i en alguns temes pitjor no és excusa. Un error que em pesa és que moltes de les discussions internes, d’aquest tema en vam parlar, restaven portes endins. És cert que transcendiren els desacords i no pocs em titllaren de fer oposició dins del govern, però cada cop tinc més clar que s’ha d'ésser sincer i si governes en minoria has de ser coherent o anar a l’oposició.
    La setmana vinent rectificarem un d’aquests errors fent memòria del jutge Lidón, pots comptar que el temps que continuï a l’ajuntament treballaré en aquesta direcció.
    Una abraçada
    Joan

    ResponElimina