dimecres, 19 de setembre del 2012

"No em dóna la gana"

Us reprodueixo la columna del periodista Dani Vilà publicada avui al diari el Punt Avui.

Font: Manel Lladó, el Punt Avui
El ple de dilluns a Girona va suposar la tornada de la màxima activitat política després de la pausa de l'agost, i no va decebre. Els polítics són especialistes a trobar arguments per defensar una cosa o, si fa falta, just el contrari, i fer-ho gairebé amb la mateixa vehemència, però el portaveu d'ICV, Joan Olòriz, va innovar dilluns. Just després de tombar la moció ciutadana que reclamava fer una consulta popular pel projecte del tren convencional, s'havia de discutir una moció del PSC perquè s'implanti aquest any el servei de Rodalies. En la moció sobre la consulta, l'abstenció del PP i el vot contrari de CiU, va deixar en mans del PSC que prosperés la proposta, ja que ICV i la CUP hi donaven suport. Els socialistes veien precipitada la proposta malgrat estar-hi d'acord en el 90% del text i van decidir abstenir-se, recordant que sempre han vist el projecte com una gran oportunitat. L'abstenció final del PSC va impedir que s'aprovés el text que havia defensat l'associació veïnal de Sant Narcís.

Olòriz va ser el primer a parlar sobre la moció següent dels socialistes sobre el servei de Rodalies. “La moció és molt important i sóc el primer a defensar les rodalies, però podia haver esperat el mes que ve per donar un protagonisme més gran a la moció de les entitats”, va detallar l'ecosocialista. El final, però va ser apoteòsic. Per tot el que havia dit el més lògic era votar-hi a favor, “però, com que s'ha abstingut en la moció de la consulta, ara no em dóna la gana votar-ho i ens hi abstindrem”. El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va reblar el clau amb la seva intervenció, que ja va anunciar que seria molt curta: “Ídem, ídem, ídem.” La portaveu del PSC, Pia Bosch, no es va estar de respondre Olòriz tot dient-li que no els socialistes no busquen els aplaudiments: “Només treballem per millorar la vida dels gironins.”

Era un ple carregat de punts de l'ordre del dia, però potser per ser el primer del curs, la sessió es va aixecar cinc minuts abans de la una de la matinada, després de gairebé 5 hores de ple. Fins i tot es va acabar fent curt pels estoics que ja han aguantat sessions de gairebé 7 hores.

Una de les incògnites que caldrà aïllar als propers plens són dues abstencions del PP que va deixar a la corda fluixa el govern de CiU i a mercè de la resta de grups municipals. Potser Veray va decidir donar un toc d'atenció a Puigdemont, ja sigui pel clar tarannà independentista palesat per la Diada i que, de ben segur, no se'ls posa bé als populars, o per qüestions internes no acomplertes satisfactòriament. De segur que l'aprovació de les ordenances fiscals o, més tard, la dels pressupostos palesarà si les abstencions del PP a la moció del Ter i sobre la consulta del tren eren només un toc d'alerta, o posarà en perill l'estabilitat que ha garantit fins ara amb suports constants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada