dilluns, 15 d’agost del 2011

Salt al cor

Lamentable el que està passant a Salt. Té més d’estracanada que de conflicte polític, on predomina més l’interès personal que el representar als ciutadans. Transfuguisme d’uns individus que es presenten per una plataforma xenòfoba i que ara des de l’interès particular (l'anomenat grup mixt?) donaran suport a “Conveniència”. Mala política, que algú del partit del govern hauria de dir quelcom.

Però aquests fets cauen en terreny abonat per una situació social que és herència d’un no-model de desenvolupament metropolità que per conveniències d’uns i per mancances d’altres va convertir Salt en la zona urbana d’habitatges barats que el mercat destinava als nouvinguts. La cobdícia de persones humils que podien revendre el seu piset per molt més del que els hi havia costat i uns bancs que en plena bombolla donaven crèdits com xurros guetitzaren blocs i carrers.

Quan la primera onada de migració de la segona meitat dels 90, fou substituïda per una altra de més forta els primers anys dels segle XXI agafà amb el pas canviat al govern socialista de l’època i es produí la substitució per CiU, o UiC. Aquests parlaven molt però no tocaren mai les arrels dels problemes, el mercat immobiliari i la desvertebració social, i posaren petroli al foc. Desmantellaren els serveis socials de proximitat i els traslladaren al Consell Comarcal, i el resultat foren unes polítiques socials inconnexes i sense suport polític, malgrat l’enorme esforç dels professionals i de moltes entitats.

He viscut des de Girona les polítiques d’aquest darrers vuit anys a la ciutat veïna de Salt. Ni he estat ni en seré d’indiferent. Primer govern de CiU, després del PSC i ara una nova coalició de CiU + dos exPxC. Si no reaccionem d’ací quatre anys tot estarà pitjor.

Vaig intentar contribuir sense èxit a que es fes a Salt una àmplia coalició progressista que assentés les bases d’un canvi estratègic, a redós del moviment “Som un sol poble”, però les velles dinàmiques, partidisme i/o desconfiança, ho varen impedir i les esquerres avui són més dèbils que abans de les eleccions.

Cal treballar en perspectiva metropolitana i preparar amb complicitats avui el canvi que hem de construir el 2015, a Salt i a Girona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada