dissabte, 10 de novembre del 2012

La Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge un bon instrument que necessita més recursos

Font: elpuntavui.cat
La Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge ha fet una gran feina des que es va crear, un xic a contracor del govern municipal i especialment del regidor de serveis socials que en un Ple argumentava que era innecessària i contraproduent. Afortunadament, la pressió dels coneixements i l’acció directa de la PAH, va desde bloquejar el no i es va construir demostrant una gran eficàcia, l’exemple, ha rebut ja uns 700 casos des de la seva creació, el mes de febrer. Mig miler han arribat a través de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH); un centenar més, des de Càritas, i els serveis socials del consistori també han derivat un centenar més de casos.

El drama social que hi ha darrera dels desnonaments és fruit del que podríem anomenar una veritable guerra entre els poderosos i la gent que no té capacitat per reaccionar. No tot hauria d’estar permès, però la legislació espanyola, com bé ha denunciat la Unió Europea desprotegeix a la ciutadania i facilita que els bancs sense escrúpols facin negoci de la misèria.

No en farem prou amb petites decisions fruit de pactes dels dos partits causants d’aquest desastre (PSOE-PP), el que cal és una reforma integral de la llei que protegeixi la persona hipotecada i la creació de l'anomenat banc dolent tingui en compte la vessant social que s'obriria amb que s’adjudiquessin a les borses socials d’habitatge els pisos buits que obtingui.

L'Ajuntament de Girona diu ha començat a negociar amb tots els bancs presents a la ciutat perquè els puguin cedir el parc de pisos buits que tinguin cadascun per poder-los incorporar a la borsa social que té el consistori. El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, fa un any que diu el que diu, però de moment el consistori té en l'actualitat uns 230 pisos a la borsa de lloguer social, tant sols un 15% més que fa un any i mig quan ocupà el càrrec.

Es calcula que a la ciutat de Girona es poden haver produït prop de 1.200 casos de desnonaments de famílies que no poden fer front a les quotes de la hipoteca. Cal anar més enllà de les paraules, amb la negociació per desbloquejar les ordenances proposarem, entre altres mesures, augmentar substancialment l’IBI del pisos buits, i especialment dels bancs, perquè sense pressió no hi ha acció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada