dijous, 20 de febrer del 2014

ARSAL. El PP li diu reformar, quan el que vol dir es privatitzar i empobrir!


L’ARSAL, acrònim de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’administració Local, és una llei devastadora pel municipalisme democràtic. I està feta amb una concepció preconstitucional franquista perquè implica treure als ajuntaments la seva dimensió política. I si a un ajuntament li treus això no queda altra cosa que un ajuntament franquista. Aquesta llei, però, no afecta tant a Girona, on tenim un nombre d’habitants propers als 100.000 i som capital de província. Però sí als mes petits i profundament perjudicats. I a Catalunya en són molts en la franja dels 5.000 als 50.000 habitants, que representen una gran majoria de gent.

Què podem fer. Doncs plantant cara, tant jurídica com política. I per això els serveis no es tancaran, ens ho digui qui ens ho digui.


Bé, però abans de l’ARSAL, i encara ara, hi ha reconegut a la Llei de Bases de Règims Locals i a la Llei Municipal de Catalunya el principi de competència general, segons el qual qualsevol ajuntament pot prestar qualsevol servei en benefici de la comunitat. I això avui per avui no és il·legal.

Si fos així als ajuntaments els treus les seves principals eines. Un exemple claríssim és l’educació infantil, el 0-3, o escoles bressol. Que passarà amb els serveis d’inclusió social, de joventut, els culturals de proximitat, de salut o de suport a la gent gran?

Cal un canvi profund, ben cert, però exactament en la direcció contrària que proposen la Llei ARSAL. Jo en faria bàsicament tres: incrementar les competències dels ajuntaments i municipalitzar tota l’educació obligatòria, l’atenció primària de salut, la promoció pública d’habitatge i les polítiques actives d’ocupació. En segon lloc, un sistema de finançament local potent i amb un percentatge de l’IRPF o una cistella d’impostos. I en tercer lloc, una profunda reforma de la presa de decisions, on la participació i la consultat popular no siguin l’excepció sinó la regla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada