dijous, 3 de març del 2016

Pedro i el llop


Al acabar ahir la sessió d’investidura no consumada de Pedro Sánchez a l’espera de la segona volta de demà a 2/4 de 8 de la tarda intento esbrinar el perquè de tot plegat. Què ha portat a un candidat a esdevenir caduc en tant poc temps. Manca d’estratègia? Manca d’experiència? Incapacitat manifesta? Un poc de tot però, al meu parer, a predominat la clau interna per sobre del risc de formar un govern, doncs l’únic possible en clau de canvi era fer-ho amb el vímecs de les esquerres assumint el repte de Catalunya com una oportunitat i no com un problema.


En clau interna predominava la por. La por a conviure amb altres esquerres, doncs la història d’aquets darrers trenta anys ha estat un PSOE amb una comodíssima hegemonia . A destruït i gibaritzat les altres esquerres que li disputaven en la transició aquest espai. Ara la por escènica el porta als confortables braços de Ciudadanos, però aquest te un problema i és que la suma no comporta majoria suficient.

No dubto que els poders econòmics i mediàtics han tingut molt a veure en l’estratègia de confrontar-se i ningunejar a les altres esquerres. El pacte de fet que va produir el turnisme entre el dos grans partits a saltat pels aires però un espanyolisme ranci contamina qualsevol alternativa que passi pel reconeixement de les nacions històriques i del seu dret a l’autodeterminació.  

Per conviccions nacionalistes o per excuses de mal pagador, ahir Esquerra fou per a Pedro Sánchez el llop,  la causa de que les esquerres no sumaven, segons ell, per a fer un govern de canvi. La seva línia vermella: cap reconeixement el dret a l’autodeterminació, per tant, no vol cap pacte del que formi part per acció o per omissió Esquerra Republicana,  conseqüentment tant sols amb Ciudadanos pot formar govern, malgrat no surtin els números i que de canvi solament tingui els individus que formin part del nou govern. Enrocat amb aquesta estratègia, solament li resta que el PP formi part de la seva combinació o que en el futur ell formi part de la combinació amb Ciudadanos i PP.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada