dilluns, 22 d’agost del 2016

Serps d’estiu? De supremacisme a hiperventilats!


Hi han paraules que ofenen quan s'usen i el que les usa ho sap. Tot si val  en contra del que creu que és el seu l'adversari/enemic per a desqualificar-lo. Darrerament he llegit en un article el mot supremacisme per a referir-se no a un individu o un grup d’hiperventilats, si no per a qualificar a tot el moviment independentista. Si el supremacisme és la creença doctrinària de que un grup determinat es superior a un altre, qui ho diu del català menteix, ho sap, i ho fa per a fer mal. Si en política – la dolenta- es diu que tot si val, aquest seria un dels  pitjors exemples.


Ha estat un estiu, on sembla que més d’un ha preferit no portar barret i deixar que el sol implacable li ha escalfat el cap. també en podem trobar exemples, lamentables malauradament, en més d’un twuitaire que es diu independentista i es dedica a ofendre persones que ell creu traïdors –mare meva!-, però el seu abast es limitat, com ho es el mitja usat. Quan s’escriuen articles a diaris, d’abast nacional, el mal pot ser major i posa en perill no solament la reputació, si li resta un xic, de qui ho escriu, sinó també de la gent –bona gent- que, de la seva organització encara, per omissió, ho empara.

Es cert que quan més s’apropa un moment decisiu, dels de caixa o faixa, on es més difícil mantenir l’ambigüitat, tot es radicalitza. El procés ha entrat en la recta final, ens resta un any escàs per a culminar les lleis de desconnexió i d’entre elles la de transitorietat jurídica, la formula referendària o electoral acabarà de culminar-ho. I aleshores el tema no serà si ests independentista o no, si no si vols una república catalana i participar en la seva constitució o defensar el statu quo. I aquest dilema ens posa a cadascú en el  lloc on vol ser!

El nerviosisme és lògic entre uns i altres però no ens pot portar, ni ho hem d’acceptar, a la mentida i a la desqualificació personal. El respecte a l’adversari, el ser conscients que som un sol poble i que ara i en el futur la discrepància forma part de la democràcia que volem, ens ha de vacunar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada