dijous, 29 d’agost del 2013

Girona necessita un Pla de mobilitat del segle XXI!


Al meu parer, la incapacitat d’aprovar un Pla de mobilitat de la ciutat fou un dels errors més importants de l’anterior govern. El projecte restà en un calaix i passaren els anys i no es va avançar.  Es realitzaren algunes accions puntuals, la millora de TMG, les zones 30 o la girocleta, però la por al cost electoral de plantejar un canvi a fons, on els cotxes quedessin relegats a favor d’altres transports més sostenibles, va prevaldre a la necessitat del canvi.

El nou govern es va presentar amb bons propòsits i amb alguns avenços, com revitalitzar una taula de mobilitat que havia restat paralitzada anys i panys. Els objectius es centraren en avançar, ara si, en redactar un pla de mobilitat. Les primeres converses foren positives i sembla que alguna cosa de fons podia canviar.


Però un seguit de canvis puntuals, per la via dels fets, anaven generant un cert malestar i ens situaven de nou en la tessitura de que quelcom canviés per que res no canvies de debò. Sota la premissa de bona fe però enganyosa de que calia conciliar totes les formes de mobilitat i que no calia prioritzar, hem anat de fet, per acció i omissió, a prioritzar el vehicle privat sobre els vianants, exemple el tenim en el sistema de semaforització; i també el vehicle privat per damunt d’altres transports, augmentant la velocitat d’aquets primers i els aparcaments al centre de la ciutat.

D’ací que estigui totalment d’acord amb les apreciacions que fa Mou-te en bici sobre el document del govern de Girona que s’ha de discutir a la taula de mobilitat el proper 5 de setembre. Un document per a no canviar res, que ens manté com una ciutat del segle passat, que aposta encara per prioritzar el vehicle privat, que no marca cap objectiu potent alternatiu ni mesures concretes de reducció de contaminació ambiental i acústica.

Cal refer-lo, cal que ens deixem de reticències, abandonem les resistències i pensem en la ciutat dels proper vint anys. A Europa, ciutats com la nostra han avançat molt, i les veïnes i veïns ho han entès. Les gironines i els gironins també podem fer aquests canvis, cal creure més en la ciutadania i avançar amb decisió. Per aquest camí nosaltres hi anirem i no estem sols!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada