divendres, 28 de febrer del 2014

Francesc Pararols avui fa 95 anys! Així es va forjar l’acer!


Un dia com avui l’any 1919 a Sant Jordi Desvalls, va néixer Francesc Pararols i Mercader, ningú millor que Jordi Vilamitjana per descriure la seva biografia.


La seva vida és apassionant. Després d'uns primers anys a Torroella de Montgrí, als 16, va allistar-se voluntari al segon regiment d'artilleria pesada d'obusos de Girona. La Guerra Civil el va enganxar al quarter Ultònia. Va donar armes al poble per lluitar contra els militars colpistes i va marxar cap al front d'Osca. Als 17 anys va ingressar al PSUC. Un bombardeig de l'aviació al front el va deixar sense amics i va decidir que volia ser aviador. L'octubre de 1938, després de diverses proves i seleccions, va ser escollit, amb d'altres, per ser format a Rússia com a pilot de la República. Va anar a parar a Kirovabad, a l'Azerbaidjan. El final de la Guerra Civil no li va permetre tornar a Girona. Després de diversos periples per l'URSS, va aconseguir que l'Exèrcit Roig l'admetés per combatre contra els nazis de Hitler. Entre 1943 i 1944 va estar-se als pantans i boscos de Bielorússia volant vies de tren rere les línies enemigues. Acabada la Guerra va conèixer la seva dona, que era una "nena de Rússia". Van tornar l'any 1956. Franco els va sotmetre a estricta vigilància. L'any 1979, com a cap de llista del PSUC a Girona, va obtenir 4 regidors, que serien claus per fer que Joaquim Nadal fos escollit alcalde en un govern de progrés.

Amb 95 anys continua essent un referent per a tots els que el coneixem, fet d’un material que ja costa molt de trobar, forjat amb acer, com deia l’escriptor soviètic Ostrovski. Ens ha regalat i ens continua donant el seu alè de revolucionari, d’home que no es conforma en acceptar la desigualtat i la misèria i que es commou i es mou per als altres.

He tingut la sort de viure entre gegants, el feixisme no va poder acabar amb ells, ací, o ben lluny, sempre donaren tot el que tenien, que no era poc. Cada dia que ens dona ens un regal per a tots. Francesc que en facis molts més!!

2 comentaris:

  1. Gloria , Honor i Memoria pels herois de la República ¡¡
    I que en facis molts i molts mes

    ResponElimina
  2. Epico. En que ciudad vive este heroe republicano? Seria posible contactarle?

    ResponElimina