dijous, 20 de desembre del 2012

ORDENANCES MUNICIPALS 2013. Una abstenció que dona excel·lents resultats

Font: elpuntavui.cat
Començaré per un relat, el relat d’uns fets. Les Ordenances Fiscals per al 2013, tal i com se’ns varen presentar pel govern, no responien a la realitat de dificultats de les famílies i persones de la nostra ciutat. Hi vàrem votar en contra. Dies després vàrem reconsiderar la nostra posició per permetre una aprovació inicial i que les entitats ciutadanes poguessin fer al·legacions. Vàrem respondre doncs a la petició que ens va fer la Mesa d’Entitats, que aplega moltes entitats i associacions que treballen en els seus barris i altres com la PAH. Tots vàrem aprendre d’aquest procés i vàrem saber aprofitar l’oportunitat per treballar conjuntament. En primer lloc CUP, Mesa d’Entitats i el meu grup municipal. En segon lloc amb el govern de CiU, que a través del seu alcalde, ens va fer la proposta de negociar les Ordenances.

No ens fa por haver aproximat posicions amb CiU si representen millores per a la ciutadania. Però ho torno a dir: aquestes no són les nostres ordenances. Queden lluny de la radicalitat amb la que voldríem capgirar alguns temes. Però també som conscients i realistes de la nostra força! No pretenem governar des de fora, des de l’oposició.

Del resultat de la negociació hi hem sortit tots i totes guanyant. Sobretot la ciutadania hi ha sortit guanyant!

Hi hem guanyat en democràcia participativa i propositiva. Participació amb capacitat de decisió. Estem davant d’un canvi de model: participació de la ciutadania, de les entitats de la nostra ciutat, a través de la Mesa d’Entitats. Ordenances més socials, que atendran més i millor els col·lectius més pobres, més mancats, més castigats per les diferents administracions (estat, Generalitat, ...). Els poderosos, els que tenen, els que no volen perdre els beneficis que fins ara han tingut, tenen poder, saben cridar i protestar, són familiars de polítics, o amics i coneguts del seu clan social. Canviar les Ordenances en profunditat serà potser en una altra ocasió, quan altra conjuntura ens acompanyi!!

Tanmateix, malgrat no ser les ordenances fiscals d’ICV-EUA, reconeixem que incorporen aspectes importants que van en la direcció d’afavorir els que menys tenen i “castigar” els que han abusat, els que més tenen.

Obrim un camí a la Tarifació social: progressivitat social, pagar impostos segons els ingressos. Està en la línia d’una fiscalitat més justa: taxa recollida i gestió dels residus, taxa servei clavegueram, preus públics a les Escoles Bressol. Malgrat ser preus, es ratifica el seu acord en el Ple i és aplicable des del 3r trimestre d’aquest curs 2012-2013. Creació d’una comissió mixta amb Grups Municipals i entitats ciutadanes i una comissió tècnica. Amb la finalitat que es presentin els resultats a la tardor del 2013 i així preveure la seva incorporació en les Ordenances fiscals del 2014.

Una de les situacions més dramàtiques d’aquests darrers mesos han estat les persones que han perdut la seva vivenda, per execucions hipotecàries i desnonaments. A través de la PAH es va aconseguir crear la Taula pel Dret a l’Habitatge. S’ha anat avançant, però hi havia temes que s’han de reflectir en les ordenances. Subvencions del 100% de la taxa de recollida i gestió dels residus i de la de clavegueram, per a famílies víctimes d’execucions hipotecàries. Creació d’una línia d’ajuts per a atendre el 100% del valor de les plusvàlues. Pressionar i sancionar amb augment de taxes les entitats bancàries que estan volent mantenir els seus marges de benefici en base a empobrir i desnonar les persones. Increment del 50% de la taxa dels caixers automàtics. Notificar el que suposa l’increment de l’IBI del 50% dels pisos buits acumulats per les entitats bancàries i financeres. Que l’Ajuntament de Girona deixi de treballar amb les principals entitats bancàries responsables i líders en execucions hipotecàries i desnonaments. Començant per Bànkia!

Incentivar el petit comerç i els petits negocis, per reactivar la creació de feina, la dinamització comercial dels barris, de la ciutat. Perquè així estem treballant per la cohesió social. Bonificacions en la llicència d’obertura d’activitat. Bonificació del 20% en l’obertura de nous negocis. Del 75% si es tracta de cooperatives. Bonificació del 50% en les zones i barris afectats per les obres del TAV. 50% de bonificació per la contractació de persones aturades majors de 50 anys. 100% si la contractació és indefinida. Excloure les franquícies de les bonificacions anteriors. Sobre el gual i dret a pas es redueix un 20% la taxa, en la perspectiva de renegociar el tema a la Taula de mobilitat.

A més, hem acordat que farem un seguiment periòdic dels acords. Mantindrem l’equip de negociació per fer el seguiment i es facilitaran les dades necessàries. El Defensor de la ciutadania actuarà com a garant d’aquest acord. Podeu consultar tots els acords aconseguits durant un intens i llarg procés de negociació aquí.

Mai una abstenció ha donat tant de profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada