dijous, 29 d’octubre del 2015

Hi ha corrupció a Catalunya, crida esverat Mariano Rajoy!


La corrupció és un mal endèmic en tota forma de govern. No és evitable però si controlable. Depèn de molts factors que aquest control sigui eficaç o no. Hi han raons històriques, socials, religioses o educatives però, al meu parer, el que preval és els mecanismes que te un sistema polític per a facilitar o minimitzar l’impacte d’aquesta xacra. Educació i controls serien els dos eixos virtuosos.


La Itàlia del 1992 ens demostra que no es pas fent una creuada judicial contra la corrupció que el tema es soluciona, se’n van treure uns quants de corruptes i se’n va posar uns altres. Alguns, fins i tot de pitjors. Una excel·lent sèrie de la RAI darrerament ens explica aquests fets i l’ascensió de Berlusconi.

A Espanya la corrupció ha estat un dels fonaments del sistema des de 1876. Amb la primera restauració i la segona, la del 1976, s’ha conformat una classe dirigent que ha anat modificant instruments i aliances, a dins i a fora, sense deixar de controlar l’estat, no solament per a dominar el poder polític, sinó també, i especialment, usar-lo per al seu profit econòmic.

Mentre la classe dirigent espanyola es manté unida i amplia els seus instruments polítics bipartidistes a un tercer, Ciudadanos, a Catalunya aquesta s’ha esquinçat i els sectors menys vinculats amb l’oligarquia espanyola han apostat per una aliança amb les classes mitges i populars, que obre pas a un procés constituent que significa la fi del statu quo.

D’ací l’odi contra Artur Mas i CDC. No creureu que el tenen per haver participat en el model corrupte de finançament amb el que tots els partits sistèmics estan pringats! L’odi és el resultat de sentir-se traïts, de la por, perquè saben que solament un ampli moviment els pot qüestionar a Catalunya i de retruc a Espanya, perquè el pes que decanta el platet de la balança ha estat aquest sector social i polític, fins fa ben poc autonomista i fins ara perfectament lligat al sistema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada