divendres, 26 de febrer del 2016

El dia després d’un Ple a Girona per a oblidar. Un bon moment per a reflexionar.


En política, i especialment la municipal, els electes són la font de tota sobirania i el fonament de la legitimitat de qualsevol govern. Es cert que la llei permet, quan no hi ha majoria al Ple, la drecera de que el cap de la llista més votada, en segona votació, pugui ser l’alcalde, però això es un fet extraordinari, malgrat que, la legislatura passada i al començar l’actual, fou aquest el procediment d’elecció.


La manca d’una majoria alternativa, per heterogènia i fins i tot antagònica, no va permetre altre candidat, però governar així no fou fàcil. M’atreveixo a dir que el pas per l’oposició, quatre anys, de l’anterior alcalde i actual president de la Generalitat li ajudà molt a tenir cintura i flexibilitat per a mantenir-se governant en minoria.

Avui és necessari, més que mai, una majoria sòlida, però ni la forma d’elecció del candidat i ara alcalde, ni els primers dies de govern ajuden gaire a fer-ho possible. El Ple d’ahir, que vaig pogué seguir en part, gràcies a l’emissió televisiva i posteriorment gràcies als comentaris d’alguns presents i de la premsa, tampoc ajuda gaire. No retirar la proposta quan es sabia que no hi havia majoria, va provocar agries respostes de l’alcaldia a les intervencions dels grups amb els que s’hauria de col·laborar i dificulten el diàleg, avui tant necessari.

Mai he pensat que en política,“quan pitjor, millor”. En la municipal, no hi poden haver-hi eleccions avançades, que haurien estat la millor solució, i a tres anys vista de les ordinàries, cal cercar una governança compartida que al menys apaivagui les pitjors conseqüències d’una mala decisió d’entrada, l’alcaldia 19.

Si no hi ha canvi per dimissió i es torna al curs natural de les llistes, fet improbable, caldria anar a un nou govern ampli amb noves bases. Es a dir de vell nou, fruit d’unes negociacions a fons i exhaustives. Que creïn una transició de tres anys que fonamenti un model plural i compartit de ciutat en la que el lideratge quedi posposat, de fet, fins quan de forma democràtica es decideixi en les eleccions del maig del 2019. Hi haurà alcalde, si, però no es presentarà el 2019, i governarà fins aquesta data amb un equip de govern plural.

Si no es així, i si no es treballa molt i molt, no ho serà, tindrem un període inestable que se’ns farà a tots llarg i dolorós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada