diumenge, 21 de febrer del 2016

Mobile World Congress i vaga de TMB, com a metàfora dels límits de govern!


Un dels fets més paradoxals de quan arribes a un govern amb ganes de fer-ho bé i canviar les coses, es trobar-te que governar és gestionar amb les regles establertes, sense que les hagis pogut canviar, aleshores el més dur és l’enfrontament amb aquells que consideres “els teus” quan et demanen quelcom que no et veus en cor de fer. Observo la perplexitat de l’Ada Colau en el conflicte TMB i em ve al cap aquesta reflexió. Una reivindicació sectorial o de grup pot ser justa i alhora amb una visió global, mirant el que disposes i d’on pots treure els recursos, pot ser no assumible en la seva totalitat.


Es cert que hi ha marges, que si tens cohesió al govern i majoria al Ple pots modificar en part les regles del joc, però necessites temps i interlocució amb els sectors que t’han dipositat la confiança i volen solucions ja! Malauradament les forces que volen canviar les coses o es troben en minoria quan governen o han de fer majories amb altri, que sovint no veu necessitat dels canvis que tu planteges. Aquest encaix, no gens fàcil, pot portar a decisions que no siguin ben vistes per gent que fins aleshores has tingut al costat.

Cal esperar a una revolució i de moment no participar en política fins que es donin les condicions d’un canvi radical? La resposta no es fàcil perquè la marginació a voltes es confortable en societats de democràcia formal. Partit de lluita i partit de govern ho havia sentit moltes vegades al Guti i el PSUC ho volia fer...però no ho va aconseguir mai. Com trobar la dialèctica entre la lluita al carrer i l’acció no subordinada als governs? Aquesta es la clau de volta per a tota acció revolucionària que no es conformi en ser un “tigre de paper”.

Si no trobem el desllorigador  es pot repetir el cicle de estar al govern, frustrar les esperances, abstenció i retorn del govern conservador. Que important son els lideratges, nos solament en la política institucional, que també, sinó en els moviments socials! Lluita sectorial i visió global, lluitar, transformar i governar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada