dissabte, 1 d’octubre del 2011

Els sous del polítics s’han de correspondre a la feina que fan


Per tal d'impedir que les cambres parlamentàries, i en general la representació política, fossin un vedat exclusiu de les èlits, arreu d'Occident, els càrrecs institucionals van començar a ser remunerats amb fons públics. I no només això, les democràcies més sòlides van creure que els seus gestors havien d'estar ben pagats, perquè això els faria menys vulnerables a qualsevol forma de corrupció econòmica.

Ara bé, tots els càrrecs públics han de ser pagats, amb l’eufemisme de les dietes s’ha de permetre que s’acumulin ingressos que no es justifiquen per la feina que directament comporta l’exercici de la seva responsabilitat? Ho deixo ací.

Recordo una discussió en els primers anys de democràcia entre dos recents diputats: un era metge amb altes responsabilitats a l’hospital de Bellvitge i l’altre recentment havia deixat el seu treball poc qualificat a la construcció. Ambdós eren uns bons representants i es discutia el que havien de donar al partit. En un cas el sou de diputat era similar al que cobrava en la seva feina i en l’altre cas el multiplicava per cinc. L’acord va ser que cadascú havia de viure com a diputat igual que en la seva feina anterior. Això va ser possible perquè ambdós -el que tenia un sou més modest i el que guanyava més- entenien la política com un servei temporal i altruista. No havien de guanyar ni perdre respecte a la seva professió que no era la de polític.

Darrerament, sota els embats o amb el pretext de la crisi, aprofitant la mala imatge que els mitjans de comunicació ressalten de la política, impera entre nosaltres un discurs dominant que exigeix retallar els ingressos i els ''privilegis", els envolta de tota mena de sospites i els descriu poc més que com una colla de paràsits. No discriminant aquells que justifiquen la seva feina, fent-los caure en la classificació genèrica dels “que viuen de la política”.

El concepte de política professional, de “classe política” ha capgirat el bon nom dels que fan política i això, per una part provoca la fugida de persones preparades i prestigioses d'unes responsabilitats polítiques en les quals només podrien perdre-hi diners, privacitat, tranquil·litat i bon nom. I per una altra banda afavoreix una mena de persones servils del respectiu aparell, individus incapaços del menor gest d'independència, no fos cas que fossin exclosos de les llistes i haguessin de tornar a treballar per poc més de mil euros mensuals.

Si no modifiquem sensiblement el sistema electoral, el pes de les cúpules dels partits en la configuració de les llistes i prestigiem la política amb l’exemple dels que s'hi dediquen honestament, engreixarem el populisme autoritari i debilitarem encara més la democràcia.

6 comentaris:

  1. Em sembla que vivim en una partitocràcia i els partits, tan a nivell nacional com estatal, reparteixen càrrecs als seus militants independentment de la seva vàlua.
    Això ha creat una "classe" política i és el que provoca el desprestigi dels polítics com a classe. Hi ha persones a les quals gairebé ningú atribueix cap vàlua, que se'ls veu sempre que pul·lulen d'un càrrec a un altre.

    ResponElimina
  2. El fet que tu dius "la classe dels polítics" és també el resultat de l'individualisme que aquets darrers vint anys s'ha extés per bona part de la ciutadania. El "deixar fer", l'abstencionisme, el tant se m'en dona ha deixat un terreny abonat per als "trepes" i carta blanca a la direcció de molts partits per fer i desfer. Participar, militar, prendre posició en els temes que ens afecten és el camí per regenerar la democràcia, criticar o més ben dit "rondinar" i no prendre partit és deixar-los de nou el camí lliure.

    ResponElimina
  3. Està clar que hi ha una bona colla de sàtrapes ben infiltrats en el món polític, i aquests desprestigien la tasca honesta, transparent, desinteressada i sacrificada que fan moltes persones a nivell polític.

    Però està encara més clar que a on vertaderament hi ha corrupció i calers a cabassos és en l'empresa privada i sobretot al món financer. Aquí hi ha els que manen de debò, aquí hi ha els majors corruptes de la societat, especuladors salvatges, depravats capitalistes i pervertits que ja no saben ni què fer amb tants diners, arrogants, malversadors, que estan per sobre del bé i del mal.

    I quedo sorprès de la manca de crítiques cap a aquests sectors poderosos per part de la ciutadania. No entenc com a hores d'ara personatges com Botín o Millet continuen tant tranquils i ningú els diu res. És preocupant, no trobeu?

    ResponElimina
  4. Hola Joan, i com ho faries? se m'acudeix què passaria si la quantitat del sou de polític fos regulat, per exemple es mantingués els ingressos mensuals d'origen, i únicament s'assignés un plus estandart,però alhora se li protegís el treball d'origen, i altres mesures : es limités la temporalitat de càrrec de reeelecció per donar pas a altres ciutadans i garantir la renovació i innovació, en cas de acumulació de càrrecs només cobrar els complements...però només un sou etc... però el tema és complicat realment...

    ResponElimina
  5. Sempre he pensat que aquells que amassen importants fortunes per procediments com a mínim dubtosos, s'amaguen com una cortina de fum en el despretigi dels polítics i la política. Fins i tot diria que els hi va bé, com més despretigiats menys autoritat social tindran els polítics per a imposar-los unes regles del joc més equitatives.

    Per això prestigiar la política amb l'exemple es el camí per a perseguir també les conductes del privats que abusen dels altres i de la comunitat.

    ResponElimina
  6. Gemma, fas unes propostes que penso van en el camí encertat. Es pot començar de baix a dalt. Els ajuntaments en serien un bon termòmetre especialment els més grans on els sous i complements son molt diferents els uns dels altres, les diputacions que són un calaix de sastre per a cobrar sobresous indignes...
    El que cal és que des de la política ens atrevim a posar-ho sobre la taula i des del carrer es passi de rondinar contra tots a cercar propostes com les que planteges, per a enfortir la credibilitat dels que usen una part de la seva vida a la representació dels altres. Sense credibilitat la política esdevé un instrument dels poderosos.

    ResponElimina