divendres, 8 de febrer del 2013

El vell món es mor. El nou triga a aparèixer. I en aquest clarobscur sorgeixen els monstres


En els seus quaderns escrits a la presó, Antonio Gramsci deia aquesta frase que he manllevat com a títol, sobre l’aparició dels feixisme en el seu temps.

No hi ha dubte que aquesta cita es podria aplicar a la realitat existent actualment a Espanya i en general als països del sud d’Europa, però no exclusivament. La crisi de la UE està posant en qüestió l’actual model i amb trajo negre tecnocràtic o uniforme neofeixista apareixen a molts països del conjunt de la UE.

La corrupció, la incapacitat del bipartidisme a Espanya de depurar responsabilitats i acabar amb la corrupció ens aboca a una situació d’una gravetat extrema i cal posar-hi remei, si no es vol que “emergeixen els monstres”, sota la forma de “salvadors de la pàtria”, moviments antipolítica o figures amb populisme demagògic i reaccionari.

L’actual situació precisaria, per tal d’impedir que surtin “fantasmes del passat”, una completa regeneració radical de la política. Cal un canvi en profunditat, que signifiqui més política, però un altre tipus de política, més democràtica i participativa, que alhora permeti abordar també canvis en les polítiques econòmiques i socials que posin en primer terme els interessos de la ciutadania. Que transformi el model d’estat a partir de la llibertat dels seus pobles.

La dimissió immediata del Govern Rajoy i convocatòria d’Eleccions legislatives, hauria de ser un primer pas però amb un objectiu fonamental que seria la Reforma de la Constitució i un acord davant la crisi econòmica. En aquest marc s’hauria de reconèixer el dret a decidir de Catalunya com a estat i els lligams que podria tenir amb un estat renovat i veritablement democràtic. Una àmplia coalició d’esquerres a Espanya i d’Esquerra nacional a Catalunya hauria de assentar les bases d’aquesta reforma profunda, amb nous representants sorgits de la societat civil, nets de partidismes i amb la voluntat de fer de pont entre el vell món que s’acaba i el nou que hem d’ajudar a néixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada