divendres, 18 d’abril del 2014

Urbanisme trabucaire (2): L'anomenada zona Est.


L’anomenada zona est, quatre barris molt diferents: Mas ramada, Vilarroja, grup Sant Daniel i Font de la Pólvora; on aquest darrer barri es per a molts gironins la part i el tot. És una de les herències del nadalisme, de l’urbanisme trabucaire, que ara més patim o millor dit, més pateixen els seus veïns.

Separat pel cementiri i per l’Onyar, no s’ha fet en tots aquets anys gairebé res, per lligar-los  a la resta de la ciutat. Cap pla integral, cap pla de barris ha permès reinterpretar un urbanisme que s’ha fet per acumulació al llarg dels anys  i s’ha anat deteriorant en la mesura que la crisi econòmica ha anat avançant. Un gran esforç social. Amb mitjans i tècnics. Amb l’ajuntament i entitats, integrant accions, ha estat insuficient.


Ja que no hi havia un pla per a fer desaparèixer Font integrant-la en el conjunt de la ciutat, s’ha fet contenció, però els dics s’han anat esmicolant i perjudicant els barris veïns. Dels sis problemes greus: seguretat, urbanístic, mobilitat, ocupació, acció social i  Educació. Solament s’han tocat i parcialment els dos darrers.

El grup majoritari del govern anterior de coalició va fer palesa, per activa i per passiva, la desconfiança respecte a la meva actuació en les polítiques socials a la zona quan havia d’anar més enllà de la simple beneficència i fer polítiques actives integrals.  Fent naufragar la necessària coordinació i treball conjunt. Els resultats foren evidents i l’electoralisme s’imposà. La por a que algú que no fos el grup majoritari capitalitzes l’èxit ho va engegar tot a orris. Acció de seguretat de proximitat, pla d’integrar les accions amb totes les àrees municipals, pla de baris...

En el darrer Ple posem el rellotge a zero, hem decidit treballar en aquets pla integral que mai ens hem atrevit a fer o no l’han deixat fer. Ara cal passar de la retòrica a l’acció, els dimarts ens vàrem trobar al barri amb les entitats. Vaig manifestar quins eren, al meu parer, els ingredients necessaris: 0 partidisme polític i treballar plegats, fer polítiques de sector però també barri per barri, acció integral de tots els serveis, lideratge on primes el partenariat social, la gent que hi viu 24 hores sobre 24. No tenim gaires oportunitats més, espero que no la desaprofitem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada