dimarts, 28 de juny del 2016

Govern a Espanya? Quin govern?


Diuen que és molt aviat per a fer un anàlisi del resultat electoral  i, arriscant-me, el vaig fer a la matinada següent a la jornada, no tinc avui més elements per a millorar-lo. El que observo, dels que es fan i es desfan, es que encara som presoners de la campanya electoral. El perill es que hi continuem, com va passar després de la del desembre i ens impedeixin un veritable diàleg entre les forces més afins per a compartir anàlisi i acció. L’amenaça d’un nou govern Rajoy ens hauria d’ajudar...no se pas si serà possible.


M’arriscaré a dir quelcom de la formació del govern. Un govern en minoria o noves eleccions? Tot fa pensar que aquest cop Rajoy acceptarà l’encàrrec del rei, però els números no surten, ni amb l’ajuda inestimable dels canaris que necessiten d'un PNB, que no crec que arrisqui a les portes de les eleccions que veritablement els interessen, les basques de la tardor. Aleshores o es desdiu el PSOE i s’absté o noves eleccions!

Gairebé ningú al gener creia en noves eleccions, ara pot ser que hi hagi menys gent incrèdula, tot i que se’ns fa difícil creure que el PSOE, fruit dels moviments tectònics que produeixen els barons, no faciliti la formació del govern, tot i quedar-se a l’oposició. Ja ha aparegut el president d’Extremadura amb aquesta cantarella.

Si al final es forma govern es produirà una situació mai vista, com és governar en minoria a Espanya. Derogacions de lleis injustes, proposicions de llei i debat pressupostari pot donar-nos als que estem en l’oposició força joc. També espero que la lluita comuna contra el PP, amb els d’En comú Podem, faciliti un procés de confiança que ens aproximi també a Catalunya. No serà pas fàcil, però la voluntat del meu grup a Madrid ja ho va demostrar en la legislatura passada i perseverarem en el propòsit.

   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada