diumenge, 8 de juliol del 2012

Judici a la dictadura, Argentina ens marca el camí





L'exdictador argentí Jorge Rafael Videla ha estat condemnat aquest dijous a 50 anys de presó per un tribunal de Buenos Aires pel robatori sistemàtic de nadons durant l'última dictadura militar (1976-1983), tal com demanaven la Fiscalia i les Àvies de la Plaça de Maig.
El Tribunal Oral Federal 6 ha condemnat Videla pels delictes de substracció, retenció i ocultació de menors d'edat i per la supressió de la seua identitat. Es tracta de la tercera pena equivalent a la cadena perpètua que recau sobre l'exdictador.
El procés judicial va començar el desembre del 1996, amb la denúncia de 35 casos d'apropiació, que van donar lloc a la investigació del què ha passat en els centres de detenció clandestina de La Cacha, la Comissaria Cinquena de La Plata, el Pozo de Banfield, el Vesuvi, l'Olimp, Automotors Orletti, Camp de Maig i l'ESMA. Les Àvies de la Plaça de Maig han considerat que es tracta d'un judici "històric" per a la seua lluita per "la reconstrucció de la memòria, la veritat i la justícia, així com "per al país en el seu conjunt". A més del total de casos denunciats, 26 néts han recuperat la seua identitat, mentre que vuit segueixen vivint amb una identitat falsa.
Quan ací encara es parla de no remoure el passat, l’exemple d’Argentina ens marca el camí. La condemna del controvertit jutge Garzón i la seva expulsió de la carrera judicial no pot parar un procés, al Franquisme, totalment imprescindible per fonamentar en la justícia unes noves bases democràtiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada