divendres, 6 de juliol del 2012

Noves ordenances per a la convivència? Girona en necessita de noves?

Font: losviajesdepat.blogspot.com

Es vol portar al proper Ple dues ordenances que substitueixen les que fins ara, al nostre parer, han donat un bon resultat. La proposta que fa el govern de nova ordenança de convivència ciutadana és un "refregit" de la de Barcelona, on comencen a prohibir anar amb banyador i tot el que va relacionat amb la nuesa i el cos, tot i que Girona no té platja, ni aquest és un tema avui rellevant al carrer. Igualment prohibeixen beure al carrer, tret que estiguis en una terrassa, malgrat que Girona no té gaire cultura de "botelló".

Hi ha un capítol dedicat al règim sancionador on es defineixen totes les infraccions possibles i les sancions aplicables. L'anterior ordenança no feia aquesta llista. El règim sancionador és molt més dur.

Hi ha una part referent a la contaminació acústica que caldria fer-la per separat com tots els de més de 5000 habitants estan obligats a tenir una ordenança especifica, i com tots els de més de 100.000 habitants un mapa de capacitació acústica. 

El canvi substancial és que l'anterior ordenança regulava més tot el que anava relacionat amb la via pública i la nova s'inspira amb una mena de civisme, que ara anomenen “civilitat” i, potser malpenso, però fa olor a conservadorisme. Caldrà pel que sembla una altra ordenança per a recollir tot el referent a la via pública (guals, obres, bastides,...). És una manera de complicar-ho.

Referent a l’altre que ens han presentat, l'ordenança d'oci, hi ha alguns canvis destacables. Regulen les terrasses i els elements que s'hi poden posar (para-sols, taules, cadires,...). També regulen els establiments on s'hi poden fer degustacions i prohibeixen "degustar" begudes alcohòliques (article especial per a la Bodega, establiment del barri vell que ha aixecat una certa polèmica). Deixen de regular els establiments de jocs d'atzar. L’anterior alcaldessa no volia les competències. Haurem de modificar-la si s’assumeixen, com sembla. Caldria pensar-la millor i lligar-la a llicències i via pública.

Referent a les sancions, hi ha una doble vara per a mesurar. L'antiga ordenança definia les infraccions en lleus, greus i molt greus. A la nova de locals d'oci, les greus i les molt greus són només una suma de vàries infraccions lleus... En aquest sentit, s'ha baixat el llistó i contràriament a l'ordenança de civisme, es posen molt menys durs.

Ens hi hem posat a negociar, no podrem concretar massa fins el període d’al·legacions, però molt em temo que la música de les ordenances facilitarà més el vot entusiasta del PP que el nostre.

En continuarem parlant... si més no al Ple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada