dimecres, 7 de novembre del 2012

Impressions d’una Audiència . Millorar el procediment, assegurar que els compromisos es compleixen

Font: diaridegirona.cat
Aprofito l’hora de pati per escriure quatre ratlles sobre l’Audiència d’ahir. Espero que el cansament em permeti ser prou clar.

Penso que hem arribat al límit del que pot donar aquesta figura de participació, ben pensada per a informar i escoltar, però força feixuga i inadequada per arribar a consensos i prendre decisions. A les 12 de la nit i després d’una molt llarga cadena d’intervencions molt heterogènies que anaven de fets molt particulars, sovint no ben bé del tema que discutíem, fins a d’altres més genèrics i centrats, feia molt difícil arribar a una síntesi.

El format de primer tècnics i polítics, després intervencions i a la fi l’alcalde i solament ell contestant tot i a tothom, ho fa indigerible i ineficaç. Caldrà pensar nous formats i modificar el ROM per a fer-ho possible.

No puc negar la voluntat de diàleg de l’alcalde i el seu esforç, no és fàcil, de no tallar a ningú i intentar sempre respondre amb correcció i voluntat d’esmena, però el perill és no concretar. Penso que molts al sortir de l’acte no sabíem massa bé que s’havia decidit.

Algunes idees força que van sortir i formarien part dels compromisos que s’haurien de concretar i crec que en propers dies hauríem de treballar.

1. Entorn aquest procés hi ha responsabilitats polítiques que s’haurien de depurar especialment quan el 2001 i 2002 s’accepta un projecte sense consulta popular i sense possibilitats d’al·legacions perquè el Pla general no contemplava les obres ferroviàries. La majoria absoluta del PSC en aquell moment té una gran responsabilitat.

2. En l’actualitat l’incompliment del PP a continuar el projecte ens obliga a demanar danys i perjudicis per a la ciutat que s’haurian d’exigir per la via política i judicial.

3. Vigilar el compromís d’enderrocar totes les andròmines que s’han anat construint a la llosa del Parc Central i assegurar que les construccions necessàries tinguin un mínim impacte.

4. Que l’oficina municipal d’atenció als afectats, s’obri en un termini molt curt, no més enllà de 15 dies, i la seva tasca no sigui solament assessorar sinó també preparar una demanda col·lectiva per a rebre les compensacions oportunes per part de Foment-ADIF.

5. Assegurar una partida en el pressupost 2013 per a aplicar, amb el consens de les entitats, un pla de dinamització del comerç de Sant Narcís.

La democràcia participativa necessita de més i millors canals, tinguem-ne però sempre present que avui per avui la democràcia representativa continua essent el millor mitjà per a prendre decisions que representen a la majoria, si s’escolta i treballa amb els ciutadans més compromesos amb els barris i la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada