diumenge, 4 de novembre del 2012

La taxa turística, recaptar i callar!

Font: gencat.cat
S’ha començat a aplicar una taxa i no sabem a Girona quin percentatge dels ingressos revertirà a la ciutat mitjançant la transferència de la Generalitat a l’Ajuntament. Es diu per part dels mitjans de comunicació que el 70% se’l quedarà la Generalitat. He pogut saber que a Barcelona la participació en els ingressos recaptats a la ciutat seran un xic més, però tant sols apujarà fins a un 34%. No he sentit la veu de l’alcalde en aquest tema, no crec que les fires no li hagin deixat temps per opinar, pot ser que sigui tant sols que qui calla atorga.

La taxa turística va des dels 45 cèntims fins als 2,25 euros, segons la categoria de l'establiment. No la pagaran els menors de 16 anys ni els viatgers de l'IMSERSO, i s'abonarà per un màxim de set nits. És a dir, la seva quantia variarà en funció de la qualificació de l'establiment. D'aquesta manera, els turistes que s'allotgin en hotels de cinc estels pagaran 2,5 euros per persona i nit a Barcelona i en la resta de Catalunya; els que pernoctin en hotels de quatre estels abonaran 1,25 euros a Barcelona i un euro en la resta de Catalunya; mentre que en la resta d'establiments els clients pagaran 0,75 euros a Barcelona i 0,5 euros en la resta de Catalunya.

Des d’ICV-EUiA, després d'anys de reivindicar-la en solitari, i sovint contra la oposició frontal de CiU, avui podem dir que s’ha consolidat aquesta necessitat, és a dir que existeixi una taxa que gravi el turisme com en altres països europeus, però es fa malament i amb un objectiu allunyat que no és altre que recaptar per amagar la caiguda dels pressupostos en aquest àmbit, per això estic en profund desacord amb el model que s'ha aplicat des del dia 1 de novembre.

És inadmissible que la Generalitat creï ara aquest impost per suplir les retallades en promoció turística, en lloc de fer-la servir per introduir millores en la formació dels professionals de l'àmbit turístic, per tal que aquesta activitat esdevingui també un jaciment d'oportunitats, així com millorar la promoció local i implementar accions compensatòries sobre l'impacte del turisme.

En el proper Ple instarem a què el govern prengui un paper actiu per aconseguir al menys un 75% de la recaudació que aquesta taxa generarà en la nostra ciutat. Espero que els gremis i les associacions actives d’aquest àmbit facin sentir la seva veu.

1 comentari:

  1. Malauradament amic Joan, El govern de CIU no canviarà -de moment- el % destinat als ajuntaments. EL que ens preocupa -i molt-, és saber a quines partides aniran a parar aquests diners. El que diuen no és veritat, aniran a parar gairebé tots a la "caixa comuna" de la Generalitat.
    Una estafa al sector amb tota regla.

    ResponElimina