dijous, 30 de maig del 2013

Baixa la recollida selectiva a Girona. No és la crisi, és la incompetència!



Em quedo astorat quan llegeixo al diari l’afirmació següent a partir de la presentació de la memòria del departament de medi ambient de l’Ajuntament de Girona, “la conscienciació mediambiental dels ciutadans de Girona va a la baixa en els últims anys”.

Els últims anys es deu referir als dos darrers en els que governa CiU i la manca de consciència es deu atribuir a qui encapçala la responsabilitat de medi ambient, doncs de les primeres coses que va fer l’actual responsable fou desmantellar “Girona Tria”, un programa d’èxit que a través dels programes de conscienciació i d’una bona direcció operativa ens va permetre esdevenir la primera ciutat mitjana de Catalunya, en el seu moment, en reciclatge.

Aquesta davallada es comprova amb el fet que durant l'any passat la recollida selectiva va suposar només un 32,1% del total de deixalles que va generar la ciutat, un índex gairebé vuit punts per sota del que es va assolir a l'any 2010, quan es van arribar a reciclar un 40% de les escombraries generades.



El primer tinent d'alcalde i regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega, admet aquesta davallada, però ni un xic d’autocrítica, del per què s’ha arribat a aquets situació, la culpa és fora, la crisi econòmica com no. Es cert que la crisi econòmica, el menor dinamisme empresarial i comercial, i la contenció de moltes famílies, genera menys producció de residus. Així, durant el 2012, la ciutat va generar prop de 40.000 tones d'escombraries, un 4,7% menys que l'any abans. Però son quantitats absolutes, no percentatges! Es pot recollir menys i reciclar percentualment més, es el que s’ha de fer i no es fa!

Però, com ens te acostumat aquets govern,  l’alternativa es vendre fum i anuncia que  “amb la renovació dels contenidors nous a la ciutat preveiem fer una campanya de sensibilització ciutadana”. En aquesta línia, també considera que els nivells de reciclatge poden créixer amb els nous contenidors “perquè els nous tenen boques més petites que els actuals”. Ara si que faran una campanya i al fer mes difícil abocar els residus sembla que portarà a un millor resultat !


Teníem uns bons programes de conscienciació, un contracte nou de neteja per a vuit anys aprovat per unanimitat, un projecte de planta de residus moderna...i de tot això el nou govern poca cosa ha fet, més aviat a deixat de fer, ni programes, ni planta, però això si ha modificat el contracte de neteja i per el mòdic preu de dos milions i mig tindrem nous contenidors de coloraines! No va a la baixa la consciència mediambiental dels ciutadans el que està més a la baixa que mai és la dels seus governants!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada