divendres, 28 de març del 2014

La pobresa a casa nostra mata!


Ens hem d’acostumar a que una bona part dels nostres nens i nenes visquin en la pobresa? Cal una resposta clara i actuar en conseqüència, per que la pobresa mata. Ho em vist al Vendrell, i com deia un comentarista parlant de la violència de gènere, abans aquesta no se li donava una relació de causa efecte, no es mesurava i semblava que no existia. Qui em pot negar que no passa això avui amb la pobresa i la infància, amb la violència de la pobresa i els seus efectes .

A voltes penso que els responsables de benestar, educació i salut passen més temps per a trobar arguments per a negar la pobresa i la gana, que per a fer un bon diagnòstic, per a lluitar-hi i eradicar-les. Un sistema que es bassa més en la caritat i en la beneficència que en la justícia és incapaç de trobar solucions sense transformar-se radicalment. I avui no anem en la bona direcció.


Recordo la resposta d’un director d’un institut finlandès quan li vaig preguntar pel secret del bon rendiment dels seus alumnes. La resposta era molt senzilla, em va dir: “ ací venen els fills dels directius de la Nokia i els de les seves dones de fer feines .” Es a dir els directius, els dirigents del país, no portaven als fills a escoles d’elit segregades, els portaven a la pública i ja se’n cuidaven que el pressupost d’educació donés el mitjans per a una bona educació per a tots, per que en aquest tots i eren els seus fills! En aquell país tots els que tenien càrrecs públics estaven obligats a usar els serveis públics, per a ells i les seves famílies! Vet ací per que funcionen tant bé!

A casa nostra, un model de dos velocitats, un model que no genera obligacions comunitàries, un model on l’exemple dels governants no es exigit ni exigible ens aboca a una societat malalta on al campi qui pugui se li diu llibertat. Per això crec en la necessitat d’un nou procés constituent, d’un contracte social que asseguri una base comuna de benestar per a tots, on els nens i nenes no siguin víctimes de l’atzar del seu naixement, de la riquesa o pobresa de les seves famílies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada