diumenge, 10 d’abril del 2011

Que no paguin els de sempre

Dissabte a la tarda, a la Rambla de Girona, s’ha celebrat la Festa de la Solidaritat. Com cada any, Intermón-Òxfam ha organitzat aquest gran acte de sensibilització, a nivell de tot l’estat. Voluntaris i voluntàries de totes les edats han estat, com sempre, informant als ciutadans i ciutadanes que s’acostaven als diferents estands. Aquest any els joves de l’Agrupament escolta Sant Narcís han col·laborat amb tot el seu entusiasme. S’oferia als gironins i gironines conèixer la campanya “Vols ser un Robin Hood? Tu també pots”. La història d’aquest heroi i la seva banda justiciera és una bona eina per fer adonar que hi ha altres maneres de lluitar contra la crisi sense retallar la despesa social i que passa per obligar a pagar aquells que han creat aquesta situació.

Una gran tarda per a una Festa amb un gran objectiu: aconseguir que no paguin sempre els mateixos.

Les retallades socials estan afectant als de sempre, tant aquí com arreu del planeta. És absolutament injust que la crisi l’acabin pagant els que menys tenen. A l’estat espanyol hi ha 9 milions de persones que viuen en situació de pobresa, el 3%  en situació de pobresa extrema. Al món hi ha més d’un milió de persones que passen fam.

La comunitat internacional ha d’assumir mesures que facin pagar als responsables de la crisi. Hi ha alternatives que no posarien en perill la despesa pública i que permetrien recaptar diners suficients per combatre la pobresa. La Taxa Robin Hood gravaria amb només un 0,05% les transaccions financeres internacionals, és a dir, faria pagar als especuladors d’alt risc, que es lucren “jugant” amb el capital i que tenen una gran responsabilitat sobre l’actual crisi mundial.

El volum de les operacions financeres representa actualment 70 vegades el PIB mundial i al voltant del 80% de les transaccions financeres se centren en operacions de molt curt termini i alt risc. Es tracta, principalment, d’operacions especulatives, que fins i tot l’ FMI ha titllat de risc per l’estabilitat econòmica global.

Ja hi ha hagut alguns avenços polítics en aquesta direcció que han fet animar Intermón-Òxfam a recollir signatures per exigir al govern espanyol canvis d’enfocament de les seves actuacions: disminuir la despesa militar per redirigir-la cap a la cooperació al desenvolupament.

La comissió d'Economia del Congrés dels Diputats ha aprovat una Proposició No de Llei que insta el Govern espanyol a impulsar una Taxa de Transaccions Financeres. El Parlament Europeu ha publicat un informe que recomana l’aplicació de la Taxa Robin Hood. Es tracta d’un pas important perquè els països de la Unió Europea avancin en l’aprovació definitiva de la Taxa.

A Girona tenim Ongs, entitats i associacions per al desenvolupament molt fortes, implicades en el teixit social, que treballen intensament en sensibilitzar tota la ciutadania. Ens demostren amb la seva implicació i perseverança, que junts, administració i entitats, podem anar més enllà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada