diumenge, 28 d’abril del 2013

Girona, ens dos anys, de ciutat exemplar a la cua en defensa del medi ambient

El Boc and Roll, una de les línies del Girona Tria per la prevenció de residus.
Font: blocs.xtec.cat

La llarga crisi i les terribles conseqüències que ens estan portant en la destrucció de llocs de treball fa que molts ciutadans angoixats prioritzin la seva mirada en sortit de l’atur i els que tenen feina, frenar la caiguda del seu nivell de vida. Temes fins fa ben poc cabdals poden quedar posposats o com a mínim relegats de les seves preocupacions més immediates.

Fins fa ben poc la neteja, els residus, eren una preocupació essencial de la ciutadania, la bústia d’avisos i les visites i reunions dels veïns amb els responsables municipals sovintejaven. Avui, amb una situació que solament de forma benèvola podríem parlar d’estancament i sense faltar a la veritat de retrocés, l’àrea de medi ambient navega entre la indiferència i la ignorància dels reptes que tenim mediambientalment a Girona.

El desplegament del nou contracte de neteja es fa tard i malament, amb un deficient control de l’Ajuntament a l’empresa i amb incompliments en el calendari. El que havia de ser el gran salt endavant no s’està complint i pot generar problemes seriosos de futur. Els barris estan més bruts i l’organització de la feina francament descurada.

Si observem el que és una peça clau en la gestió de residus, el reciclatge, amb tot el que significa de canvi de mentalitat, està estancat, ens salva la menor producció de residus com a conseqüència de la crisi, però la decisió d’acabar amb un programa d’èxit, com el Girona Tria, ha fet que la nostra ciutat hagi retrocedit sensiblement en dos anys.

Un trist balanç mediambiental ens està deixant aquest ajuntament i el seu responsable més directe, el primer tinent d’Alcalde. Dos anys de passivitat i “anar fent”, és el trist resultat quan qui ha de dirigir, ni es creu el que fa ni l’importa excessivament. Sense implicació no hi ha resultats, sense idees fortes que t’impulsin no hi ha tampoc alternatives. Cal donar un tomb i de nou la societat ha d’aixecar la veu, estarem al seu costat.

1 comentari:

  1. Ja saps que jo també penso com tu Joan. L'actual responsable de Medi Ambient està instal·lat en la inèrcia i la manca d'il·lusió i empenta s'ha convertit en el tret diferencial marca de la casa.

    Jo penso que vau fer una bona feina quan hi ereu però també penso que el model de contenidors de colors està ja superat i definitivament hem de reinventar el model. A Celrà i vilablareix tenim dos referents perquè recentment han implantant el PaP.

    Sigui com sigui hem de treballar perquè la nostra estimada ciutat sigui referent en polítiques ambientals. No és només una dèria de quatre ecologistes romàntics i nostàlgics sinó una necessitat estratègica compartida.
    salut!

    ResponElimina