dimecres, 23 de juliol del 2014

El PSUC fa 78 anys, les idees no viuen sense organització.


El PSUC fa avui, 23 de juliol, 78 anys. El comitè Central del PSUC el 2 de desembre de 1989 va convocar el 20 de gener de 1990 la XI conferència nacional del PSUC. En aquesta es va decidir el traspàs de les competències a IC, és a dir el PSUC va cedir la seva sobirania a tots el efectes a IC. A la vegada el PSUC no es dissolia i se li encomanava la tasca de mantenir-se com a intel·lectual col·lectiu.

Els estatuts del PSUC aprovats en el IX congrés de 1997 recullen tot aquest procés. En aquells moments jo era membre del seu comitè central, hi vaig entrar molt i molt jove, digueu-me romàntic, però molt sovint l’enyoro. No crec que estigui congelat doncs perviu en la nostra història i en el cap de molts i moltes que en algun moment de la seva vida en fou un referent.


Les idees no viuen sense organització, deia Gramsci, i s’ha repetit molts cops sovint sense entendre bé el que volia dir. Parlava de generositat, no d’autoritat, de treball en equip no de culte al líder. L’organització, el Partit, en majúscula, volia dir treball i acció col·lectiva. El príncep modern era el col·lectiu revolucionari.

Nous temps, nou segle, però la mateixa fam de justícia, els mateixos desitjos d’igualtat. Un nou context, un poder capitalista, pot ser, més difús, però no menys autoritari i antidemocràtic. Ho dic sovint i ho penso, les esquerres revolucionàries catalanes al 1936 van necessitar d’una situació d’emergència per unir-se, avui no estem en una altre situació d’emergència social i nacional? Doncs amb  confiança i coratge no siguem menys que els nostres avis!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada