dimarts, 8 de juliol del 2014

A pocs mesos de les eleccions municipals, hi ha alternativa a Puigdemont?



Com passa el temps! Ara fa tres anys Carles Puigdemont era nomenat alcalde per majoria simple després d’unes eleccions que no donaren a ningú majoria absoluta, però feien de CiU l’únic grup en possibilitats de governar. Resta menys d’un any per acomplir el mandat i han canviat moltes coses!

Es cert que el desallotjament del PSC ha facilitat una profunda remodelació de la direcció l’aparell administratiu municipal i indirectament ha produït més transparència al quedar a la llum procediments, convenis i actuacions que restaven a l’ombra del partit hegemònic. Evidentment aquets fet ha estat positiu.


També ho ha estat el diàleg que, afavorit per ser minoria el partit del govern, ha fet possible acordar no poques coses, això si, amb un dèficit pel fet que, a voltes, no s’ha acomplert bona part del pactat o al canviar aliances amb una certa frivolitat no ha fet possible actuacions acordades més estratègiques.

El més curiós, però, és que no pocs canvis han estat més  iniciativa de l’oposició que del propi govern. Donaré dos exemples, la participació al plens fou el resultat d’una moció i els pressupostos participats, d’un pacte per l’abstenció en els pressupostos 2013. Es cert que tot  això s’ha fet en aquest mandat, per tant és mèrit del govern i demèrit dels que anys i panys es tancaren en banda a més participació i als que no ho poguérem aconseguir fins ara.

Un fet rellevant ha estat l’esmicolament del PSC no solament per les qüestions nacionals que han influït i molt, també i de forma rellevant per la nul·la adaptació a l’oposició, derivant de l’acord amb el govern a l’oposició aferrissada, un cop i un altre.
L’acostament de CUP i ICV-EUiA, confluint en una línia comuna d’oposició, amb tots els matisos propis de cadascun, ha generat un discurs coherent, confluent en la defensa dels drets nacionals amb CiU, però contundent i alternatiu amb un model de ciutat conservador que es troba en les antípodes de ambdues formacions.

Aquests propers mesos seran decisius i, al meu parer, si d’ací un any Carles Puigdemont revalida l’alcaldia es deurà més a la nostra incapacitat de crear una alternativa unitària i engrescadora, capaç de superar prejudicis i lectures del passat, que per mèrits del govern actual. El temps dirà.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada