dissabte, 3 de març del 2012

La violència és inevitable?


Fins ara pensava que la violència que havia sacsejat la nostra història era superable mitjançant l'educació, la seguretat econòmica i el consens amb unes normes de convivència acceptades per la majoria de la nostra comunitat. Esporàdicament es podien trobar brots però era l'excepció que confirmava la regla.
La legislació laboral i la mediació en el conflicte ens estalviava els aspectes més durs de la lluita de classes. L’educació esdevenia un factor per avançar en l’escala social i millorar expectatives i resultats. L’esperança de viure millor permetia als que no vivien tant bé com altres acceptar les regles del joc polític i social.
És cert que en aquesta societat d’igualtat davant de la llei alguns eren “més iguals”, és a dir, tenien més oportunitats i s’enriquien infinitament més que els altres. Mai ens vam poder desempallegar de la corrupció i de l’amiguisme que ha minat institucions públiques i privades.
Els abusos, l’enriquiment desorbitat, passava desapercebut mercès a que la part de la renda que es redistribuïa entre la majoria de la població permetia que miressin cap a un altre cantó. Fins i tot el sistema impositiu, heretat de la transició, obsolet en la seva progressivitat, mal aplicat i que generava enormes borses de frau, no era qüestionat per l’electorat. L'enorme desigualtat entre regions en quant a la contribució dels ingressos de l’estat i la seva redistribució no és d’avui.
Font: Reuters.
Però, malgrat l’enriquiment desigual, una amplia classe mitjana feia de ciment per a vertebrar la cohesió social.
Aquest model està saltant pels aires i, el que es més preocupant, no com a resultat directe de la crisi, que també, sinó fonamentalment per la insolidaritat dels més benestants.
La perversió del vell sistema ara pren totes les seves potencialitats negatives, quan la minoria més benestant se n'aprofita per a contribuir molt menys del que li pertocaria en el dur ajust que estem vivint.
Aquest és el fet més injust de les retallades que estem patint o de la pujada d’impostos que ens afecten molt a molts i gens a uns quants que tenen molt.
La violència, ara incipient, es pot generalitzar si la descarada indiferència dels que més tenen acaba bloquejant una sortida ponderada i equitativa, en que tothom, repeteixo tothom, en funció de les seves disponibilitats contribueixi al bé comú.
Qui s’esquinça la roba parlant de violència, avui minoritària, sense fer res per aturar les causes, té un nom: hipòcrita!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada