diumenge, 11 de març del 2012

Qui recorda Lord Mansfield? De Guindos segur


Font: Wikipedia.

Alguns arguments que la “caverna mediàtica” i les seves especificitats catalanes (“la barretina mediàtica” la podríem anomenar?) estan vomitant contra els sindicats des de la manifestació del 19 de febrer em recorden als arguments de Lord Mansfield.
Recordo una conversa amb Josep Lluís López Bulla, antic secretari de la CONC,  en la que em va parlar de Lord Mansfield, president del Tribunal Suprem de la Gran Bretanya. En el darrer terç del segle XVIII, Lord Mansfield va declarar que els sindicats “son conspiracions criminals inherentment i sense necessitat que els seus afiliats portin a terme cap acció il·legal”. Una acusació que tenia el consens de la majoria dels prohoms de l'època, doncs l’objectiu dels sindicats era, ni més ni menys, alterar el preu de les coses, és a dir, millorar els salaris.
És la base jurídica d’una legislació de classe que recorre el segle XVIII, reflectida en la Llei General de 1799, que prohibia taxativament qualsevol tipus d’associació i que sota diferents situacions (de duríssima repressió) fou vigent fins a la dècada de 1870.
Més enllà de la brutalitat amb la que es tractaven les relacions laborals es podríen treure dos conclusions:
1) Al llarg del segle XVIII existeixen ja moviments societaris a Anglaterra, associacions pre-sindicals d’autodefensa, considerats enemics per part del poder econòmic, amb l'ajuda inestimable de la Magistratura.
2) La brutalitat de Lord Mansfield és el resultat de la derrota de las corporacions artesanes pel dret de les corporacions mercantils que, un cop aconseguit el domini de les relacions econòmiques, entren en el territori de les relacions de producció, amb el suport de la força coercitiva dels poders públics, evidentment.
Aquest diumenge 11 de març sortim de nou al carrer perquè no volem que de nou el vell lord anglès reencarnat amb executiu engominat supediti els nostres drets a la seva cartera d’inversions i que en ple segle XXI tornem enrera al segle XVIII.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada