Font: eldimoni.com |
Avui he participat en una roda de premsa al pont de la Barca de Girona amb els parlamentaris Salvador Milà i Joan Boada. Ens han alertat de la imminent privatització d’Aigües del Ter-Llobregat i l’afectació negativa que se’n deriva respecte al retorn de l’aigua del Ter.
En el document que el Govern de la Generalitat ha tret a informació pública, sobre l’avantprojecte d’explotació d’obres per a la gestió i l’explotació de les instal·lacions que integren la xarxa d’abastaments d’aigua TER-LLOBREGAT, per tal de cedir-ne la gestió a una empresa privada.
Es contenen una sèrie de previsions OBLIGATÒRIES, en relació a l’origen dels cabals que s’hauran de captar durant els propers cinquanta anys per abastir a la Regió Metropolitana de Barcelona, d’aquests estudis en resulten unes captacions procedents del Ter –via transvasament fins a la planta de Cardedeu-, que superen les actuals i que no sols fan impossible complir el compromís pel retorn de cabals al Ter sinó que imposa que es captin més recursos dels permesos cap a la Regió Metropolitana de Barcelona.
El Ter seguirà patint per la simple raó que, avui per avui, és l’aigua més barata i de més qualitat del conjunt. No es compta amb les dessaladores!
La ITAM de la Tordera, doncs s’assumeix que resta aturada, excepte en períodes d’alerta i d’emergència. Aquesta ITAM i la seva connexió amb la ETAP de Cardedeu juga un paper important en el compromís polític del retorn del Ter (pot aportar 14 Hm3/any).
Respecte la ITAM del Llobregat, solament es té en compte el cabal mínim anual que ha de produir-se per evitar aturar-la. En tot el període la ITAM del Llobregat mai treballa a plena capacitat, llevat de l’any 48 del període (2059!!!).
De ben segur que amb aquests criteris de producció d’aigua en l’àmbit ATLL, el Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya, el Pla Sectorial de Cabals de Manteniment i el compromís del Ter de l’any 2010 són, i seran, paper mullat. No hi ha retorn del Ter.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada