dissabte, 28 de setembre del 2013

A Girona es recicla menys, en dos anys del cap a la cua!


Quan va entrar el nou govern va paralitzar l’ implementació d’una nova planta de triatge i re aprofitament de residus que tenia com a perspectiva resoldre el present i el futur de la gestió del residus a la nostra comarca, essent conscients que la Ciutat genera per si sola més del 75%. Es va dir que calia cercar un nou lloc i refer el projecte, no en sabem res de res!

Ara es diu que cal fer un estudi, car, per veure com es pot fer que l’incineradora continuï funcionant, un cop ha acabada la seva vida útil, i adaptar-la a les noves normes ambientals de la UE. L'estudi és pertinent donada la situació econòmica actual. Dubto, però, que el sistema de caldera de la incineradora permeti arribar als percentatges de recuperació energètica que marca la UE (un 75% si no recordo malament) però està bé assegurar-ho.

De totes maneres si acabés sent factible, cosa que molt experts dubten, això tan sols resoldria el rebuig, una de les set fraccions de residus que es recullen a Girona (5 en contenidor paper, vidre, envasos, orgànica i rebuig) més la poda i els voluminosos. És cert que el rebuig és ara per ara la porció major però també és cert que això és així perquè el Govern actual ha deixat de banda la sensibilització. El reciclatge ha baixat gairebé 10 punts en mitja legislatura!

Cal recordar que la orgànica per exemple és un 55% del pes total de la bossa d'escombreries, mentre que el rebuig és tan sols un 13%. Dades que no tenen res a veure amb el que recull l'Ajuntament.

D'altra banda, si la incineradora té la seva urgència, ara per ara la urgència major es dona en la fracció orgànica. La ciutat ha hagut de peregrinar per moltes plantes foranes: Sta. Coloma, on vam haver de marxar a mesura que la Comarca de la Selva implantava la recollida selectiva, Olot, on va passar el mateix quan la Garrotxa va implantar la seva recollida selectiva, i fins i tot es va haver d'anar a Lleida, tot esperant l'obertura de la planta de Solius.

Girona necessita si o si la seva planta d'orgànica perquè els costos de transport són cada dia que passa més insuportables . Anar a Solius és altra cop excloent, en la mesura que la Costa Brava implementa les seves recollides d'orgànica cada cop la planta va mes saturada.

I és que el volum que representa l’àrea metropolitana de Girona mereix per si sol la seva pròpia planta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada