dissabte, 21 de setembre del 2013

Cal beatificar a Tarragona a 500 persones del bàndol franquista?


Se'ns diu sovint, des del fills i nets del vencedors, del franquistes, que qualsevol reparació o judici al franquisme comporta obrir velles ferides i es neguen en rodó a qualsevol preservació de la memòria històrica i encara menys a prohibir els símbols feixistes que foren les senyes d’identitat del vencedors.

Intenten igualar vencedors i vençuts, victimes i botxins, continuant la tergiversació històrica començada i aplicada en els quaranta anys de franquisme i acceptada vergonyantment en la transició i pels que han governat fins ara l’estat espanyol.

El negacionisme i el revisionisme històric nega la causa de la guerra civil i cerca la causa de la causa, la república, per a tergiversar qui i per què va endegar la guerra civil.


Cal repetir-ho un cop i un altre, el juliol de 1936 una part de l’exèrcit, amb els generals Sanjurjo, Mola i Franco al capdavant,  induïts i subvencionats per l’oligarquia financera i els terratinents, i amb el suport i la benedicció de la jerarquia de l’església catòlica (excepte el cardenal Vidal i Barraquer), varen dur a terme un cop d’estat contra el govern legítim de la República, que havia estat elegit democràticament pel poble. L’església ho va qualificar de “creuada”. Això va suposar tres anys de guerra i centenars de milers de víctimes mortals; ferits, empresonats, afusellats, exili, i quaranta anys de repressió i dictadura que van comptar sempre amb la benedicció i el suport de l’església.

Pel que fa a les víctimes, només es varen reconèixer, indemnitzar, premiar i afavorir les famílies del bàndol dels vencedors, mentre que en el bàndol dels vençuts, ni encara ara s’ha permès cercar molts d’aquests desapareguts.
I obrint ells si les ferides, en un acte més d’injustícia, el pròxim dia 13 d’octubre, la jerarquia de l’església catòlica beatificarà a Tarragona més de 500 “màrtirs” d’aquella “creuada”,originaris d’arreu de l’Estat.

És obvi que l’església catòlica pot beatificar qui vulgui, però cal tenir ben clar que aquestes beatificacions són un acte polític, i també un insult als qui van perdre els seus familiars i van patir repressió. Son al meu parer el resultat de l’obsessió de la jerarquia espanyola formada en l’antic règim, el franquisme, i s'entesta en fosilitzar-se en un passat que per a ella sempre serà millor que un present que no controla com voldria.

Nous vents bufen a Roma, però aquests encara no han arribat al Cardenal Rouco i cia. Nous vents s’han desfermat a Catalunya que s’han d’emportar tot aquesta caspa i rangúnia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada