dilluns, 23 de setembre del 2013

Si, ha guanyat Merkel, però...


El partit de Merkel, la Unió cristianodemòcrata ha tret un gran resultat 41,5% dels vots i 311 escons, però aquest creixement en bona part ha estat al menjar-se electoralment el seu soci, el liberals, que no han arribat al 5% preceptiu per entrar al Bundestag. Cal tenir present que fa quatre anys la suma dels dos partits, en coalició,  els portava a tenir una còmoda majoria absoluta. Avui malgrat la victòria es queda en minoria, a 5 escons i sense aliats fàcils.

La suma dels tres partits de centre esquerra, esquerra i ecologistes suma mes vots 42,7, i escons, 319 que el partit de la Merkel. Es cert que un tripartit ara es impossible però resten quatre anys de legislatura i dependrà del tancament o no de la crisi que la situació política pot ser imprevisible. Al menys a Alemanya, si s’escau,  hi hauria recanvi en els propers quatre anys.

La llei electoral alemanya és, en bona part, el resultat d’una reflexió dels resultats polítics de la república de Weimar, la dels anys trenta del segle XX, que va permetre a Hitler sense majoria electoral, fer-se amb el poder i dissoldre el sistema democràtic.


Un sistema electoral, l’alemany, que manté un sistema proporcional tot rebutjant el sistema majoritari, però marca un 5% de percentatge de vots per entrar a la cambra de representants. Lluny de la nostra llei d’Hondt i circumscripcions majoritàriament petites que permet sense arribar ni de lluny al 50% dels vots tenir majories absolutes amplíssimes, així ens va!

Es curiós que amb un resultat com del diumenge on ningú treu majoria absoluta, tots els mitjans espanyols i també els catalans, treguin titulars com: “Merkel escombra, Supermerkel, més Merkel que mai”, que semblen més una expressió d’adhesió ideològica o de masoquisme, depèn del cas, que l’anàlisi concret del resultats. No són eleccions presidencials directes, ho son parlamentàries, i quatre anys poden ser molt llargs i imprevisibles si en el Bundestag, cambra de representants,com passava fins ara en el Bundesrat, cambra dels estats, hi ha majories alternatives.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada