dissabte, 5 d’octubre del 2013

Vo Nguyen Giap, un mite que mor als 102 anys!


Probablement molt dels que em llegiu no sabreu qui ha estat Vo Nguyen Giap, un vietnamita mort ahir a l’edat de 102 anys. És, senzillament, un dels meus herois de joventut. General, contra la seva voluntat, un formidable estratega que va derrotar als francesos i als nord-americans.

El primer llibre seu que vaig llegir no era, curiosament,  un llibre d’estratègia militar, fou un llibre de poemes, en francès de l’editorial Maspero, comprat a una mítica llibreria de Barcelona, que venien llibres d’estranquis, burlant la censura franquista.


Militar, al seu pesar, tingué que deixar les seves classes de història a l’Institut Thang Long de Hanoi per lluitar contra el colonialisme francès, va perdre la seva dona, la mare del seu únic fill, que es va suïcidar després de les tortures a una presó francesa. Amic de Ho Chi Ming, el fundador del Viet Minh i del Viet Cong, foren inseparables, a ambdós els agradava la poesia i l’educació.

Recordo a Sant Cugat del Vallés, devia de ser el novembre de 1971, penjant una pancarta amb altres companys al monestir, on estudiava primer de Filosofia i Lletres. Deia “Vietnam guanyarà”,  i com vam estar hores i hores impedint que la policia la despengés!

No hi ha lluita sense somnis, no hi ha esperança sense exemples, la presa del campament dels paracaigudistes francesos de Dien Bhien Phu el maig de 1954 i la caiguda de Saigon l’abril de 1975 van ser les victòries que li donaren la reputació d’un estratega excepcional, uns fets que varen commoure el mon!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada