diumenge, 30 de novembre del 2014

Apreneu a nedar aviat o us ofegareu. Perquè els temps estan canviant!


Una onada de rebuig a la política tal i com s’ha portat des de la transició sacseja Catalunya i Espanya. Es cert que a Catalunya l’onada centralista i excloent del PP ha permès que partits que formen part del sistema s’hagin arrenglerat amb el moviment popular per la sobirania i la independència, però continuen sacsejats per les conseqüències de les seves polítiques i per la corrupció.


La paradoxa de tenir un govern català d’arrels neoliberals que s’enfronta a una altre de la mateixa corda a Madrid és més que un símptoma de la desfeta del sistema, en altres èpoques ja s’haurien entès, peix al cova i endavant. Ara ni ho poden fer i alguns d’ells  ni ho volen. Però CiU continua sent un pèssim company de viatge, sempre amb l’ai al cor de qui serà el nou corrupte que enganxaran a Andorra!

La gent vol fer net i cau en un populisme que no te pas que ser negatiu però descol·loca a tots i tothom fins i tot els que des de posicions ideològiques fortes han lluitat contra el sistema i es poden veure titllats de casta o d’innecessaris. Això explica el tacticisme del partits, de tots! i les dificultats d’una alternativa clara després del 9N a Catalunya. Esperem que les eleccions a Espanya clarifiquin l’escenari o influïm en l’escenari avançant  nosaltres les eleccions? Canviem d’interlocutors o salvem el President? Què és primer l’ou o la gallina?

La política espanyola està en estat de xoc, terroritzats els partits que han governat i aquells poderosos que els han manipulat. Avui a un cantó i l’altre del Ebre no hi haurà canvi, la gent no el seguirà, si no es modifiquen profundament les regles de joc i una nova generació pren les rendes  de la política. A Catalunya el procés necessita de nous lideratges i si no hi són clars o els que hi son representen el vell règim, caldrà fer foc nou.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada