dimarts, 27 de maig del 2014

Europees (2): Espanya, canvis i incerteses.


Primera constatació, el bipartidisme ha quedat tocat però no enfonsat. Baixa del 80% del total de vots a menys del 50%! Es cert, molt tocat, però encara te recorregut amb un sistema electoral, l’estatal, que no és ni de lluny tant proporcional com el de la circumscripció europea. No es pot descartar el govern de coalició. Tot i que noquejat, gairebé grogui, el Partit Popular vol passar pàgina el més ràpidament possible i anar a lo seu, desmantellar el sistema democràtic tot el que sigui necessari per aconseguir romandre al poder sol o acompanyat.

El PSOE! Qui l’ha vist i qui el veu ara! Massa a prop del poder, massa amiguisme i corrupció, solament es manté on encara governa, Andalusia i Astúries, i on ha governat pràcticament sempre, Extremadura, però convertit en una ombra d’una ombra. No ha funcionat l’amnèsia habitual de perdonar-li tot el mal que fa en el govern prometent a l’oposició que ara sí, ara ho farà bé! Ha abusat de la cançó i ara poca gent li compra. Molt tard, pot ser massa tard per a canviar.


IU i Podemos, dos cares de la mateixa alternativa plural, que no se’n adonen? Espero que si! El canvi a Espanya els necessita junts, si volen junts i no barrejats, però presentant-se com un front i aplegant a totes les altres forces, com Compromís, EQUO...que volen un altre sistema polític i econòmic.

Molt important, que el recolzament en el Congrés al dret a decidir no els hagi passat factura a IU i que Podemos, en boca del seu líder, reconegui aquest dret als catalans, trenca el principi que atacar el catalanisme dona vots a Espanya, esperem que sigui el principi d’un camí, que pot ser arriba massa tard, però encara estem a temps d’una bona relació d’igual a igual, d’estat a estat.

La casta, els poderosos, deuen estar preocupats, no serà fàcil bastir l’alternativa política a Espanya, amb tots aquests en contra, però s’obre un camí que semblava tancat. Espero que IU estigui a l’alçada i Pablo Iglesias, amb tot el bo i el dolent de dirigir un moviment ara molt personalitzat, faci el que diu i realment digui el que pensa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada