dimarts, 3 de maig del 2016

Del 20D al 26J...quina conya!


Avui començo el dia després, es a dir el primer dia com a diputat “cesante”, en la millor tradició del parlamentarisme liberal del segle passat que tant bé descrivia Mariano José de Larra, sí, el de “vuelva usted mañana...”. No s’han atrevit a fer la “Gran Coalición” i menys un govern d’esquerres, els dos únics possibles. Ens han entretingut amb l’inversemblant govern PSOE-Ciudadanos que no va tenir ni de lluny majoria. A l’espera de fer a partir del 26J el que no s’han atrevit a fer ara?


Si l’esquerra sumava perquè no s’ha fet govern? Probablement no es volia canviar tant la política econòmica com la territorial. Era imprescindible l’esquerra catalana independentista i malgrat aquesta hauria donat el seu suport, això significava un referèndum d’autodeterminació que de cap manera el PSOE, presoner del nacionalisme espanyol, estava disposat a cedir. Un, que es mal pensat, creu que si no s’hagués situat el referèndum, tampoc s’hauria acordat res. El canvi els hi fa por, sobretot si s’ha de compartir el timó i transformar a fons les polítiques fetes fins ara.

Aleshores perquè no s’ha fet la Gran Coalició? Al meu parer hi ha hagut dos impediment importants. Un de personal, subjectiu, i un altre d’orgànic, En el primer cas calia sacrificar un dels dos “reis” i caps dels dos s’ha deixat, tot esperant el fracàs del contrari. Una tercera personalitat ha estat impossible, doncs des de la mort de Botín i la retirada d’Alierta, ningú te prou autoritat en l’Ibex 35 per parlar en nom de tots i influir de manera efectiva en el desenvolupament d’un nou govern.

Orgànicament parlant cap dels dos grans tenia la capacitat de vertebrar una coalició, com a molt deixar governar a l’altre amb l’ajuda de Ciudadanos com a escolanet. Pot ser aquets temps mort entre eleccions permeti la retirada d’un o altre i facilitar el que fins avui ha estat impossible.

A Catalunya estant, l’enfortiment de l’independentisme d’esquerres te una doble virtut, ser solidari amb l’esquerra transformadora de l'estat i alhora ser conseqüent amb el procés cap a la república catalana obert dels del 27S.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada