divendres, 27 de maig del 2016

Ha de governar la llista més votada?


Fa pocs dies el “Cercle” es depenjava dient que després del 26J havia de governar la llista més votada. S’afegia a una cantarella que hem sentit a Rajoy en tot aquest darrer període, d’eleccions a eleccions. Tinc un dubte raonable si no fos el PP el partit més votat, malgrat ser lluny de la majoria absoluta, les afirmacions d’uns i altres serien les mateixes? Si observem molts ajuntaments com estan governats, veurem que el PP sense ser la primera força governa en gairebé dos-cents. I un altre dubte raonable, si el primer partit fos un a les antípodes del “Cercle” creieu que canviarien d’opinió?


Malauradament no pas pocs canvien d’opinió en funció del seu interès. És legítim, però no es pot vestir aquesta opinió d’objectiva. Fins i tot gent que ho es habitualment, quan parla de política, d’uns i altres, sempre escombra cap a casa. Escoltant un debat i en concret una persona que aprecio molt em va sorprendre que argumentava que Junts pel Sí no havia guanyat les eleccions i en canvi després se li escapava que Barcelona en Comú sí. O una de dos, o havien perdut els dos o havien guanyat els dos.

Es cert que el sistema municipal te dos característiques pròpies, no es poden avançar les eleccions i si no hi ha una majoria, en segona votació és el cap de la llista més votada, l’alcalde. Ara bé, si no aconsegueix majoria les passa morades per fer aprovar la llei anual clau, els pressupostos. En un sistema parlamentari encara seria més complicat, doncs sense majoria des del govern hauries d’aplicar lleis aprovades per altri, que tu ni vols ni defenses.

El camí doncs és el pacte? Evidentment, de la mateixa manera que forma part aquest de la nostra vida quan podem decidir en peu d’igualtat amb altre, que tot sigui dit, en una societat desigual, no sempre es possible. Benvingut doncs el pacte en política perquè permet que les minories, tots ho som amb major o menor grau, hi siguem representades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada